İsrail'in ateşkes sonrası Gazze planı belli oldu

"Savaş en az iki ay daha uzayacak"

İsrail bombardımanları nedeniyle Gazze'nin kuzeyindeki evlerini terk eden Filistinliler, Birleşmiş Milletler'in bölgenin güneyindeki Han Yunus'ta kurduğu kampa sığındı (Reuters)

İsrail'in, Hamas'la yaptığı rehine takası anlaşması kapsamındaki geçici ateşkeste, Gazze'nin güneyine operasyon planlarını geliştireceği belirtildi. 

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'de yayımlanan analizde, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) ateşkes sürecinde Gazze Şeridi'nin güneyine yeni ve kapsamlı bir saldırı planlayacağı ifade edildi.

Haaretz yazarı Amos Harel'in kaleme aldığı analizde, aylar sürebileceği belirtilen harekatla ilgili İsrail'i bekleyen iki zorluk olduğuna dikkat çekildi.

Bunlardan ilki açıklanırken, Hamas'ın elinde kalan tüm askeri güçleri güneyde topladığı ve İsrail ordusunun ciddi bir direnişle karşılaşabileceği belirtildi. İkinci olaraksa yaklaşık 2 milyon Filistinli sivilin İsrail'in talimatlarıyla kuzeyden güneye gittiğine işaret edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan analizde, ABD'nin devreye girdiği üçüncü bir senaryonun da muhtemel olduğu belirtildi. Buna göre Washington, Gazze'nin güneyinde kapsamlı bir operasyon yerine bölgenin kuzeyindeki Hamas hedeflerine nokta atışı harekatlar düzenlemesi için Tel Aviv yönetimine baskı yapabilir.

Böyle bir durumda ABD Başkanı Joe Biden'la İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında gerginliğin artabileceğine de dikkat çekildi.

Haberde, 7 Ekim'de başlayan savaşın başından beri Pentagon'un İsrail ordusuna toplamda yaklaşık 10 bin ton mühimmat gönderdiğine işaret edilerek, "IDF, mühimmat tedariki için tamamen ABD'ye bağımlı durumda" dendi.

"Hamas'ın tedarik hatları kesilebilir"

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) analizindeyse, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyiyle güneyini birbirine bağlayan Selahaddin Yolu'ndaki bazı noktaları ele geçirerek, Hamas'ın tedarik hatlarını kesebileceği yazıldı. 

Haberde, IDF'nin Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de Hamas'a ait askeri karargahların çoğunu halihazırda ele geçirdiği bilgisi de paylaşıldı. 

Ayrıca güneye düzenlenecek bir operasyonda, IDF'nin Filistinli sivilleri sahil şeridindeki Mavasi bölgesinde toplayıp, burayı "bombardıman yapılmayacak güvenli bir bölgeye dönüştürmeyi" planladığı da aktarıldı.

Öte yandan İsrail ordusu, son dönemde Gazze'nin güneyindeki saldırılarını da yoğunlaştırdı. IDF'den perşembe gecesi yapılan açıklamada, güneydeki Han Yunus şehrine düzenlenen saldırılarda Hamas'ın bu bölgedeki deniz kuvvetlerinin komutanı Ammar Ebu Celala'nın öldürüldüğü öne sürüldü. Hamas'tan henüz olayla ilgili açıklama yapılmadı.

"Savaş en az iki ay daha sürecek"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, dünkü açıklamasında ateşkes bittikten sonra Gazze'deki operasyonlarını "en az iki ay daha yoğun biçimde sürdüreceklerini" belirtti. 

Gallant, askeri harekatlarla Hamas üzerinde baskı kurarak ileride yeniden rehineleri serbest bırakmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.   
 


Rehine takası anlaşması

Katar ve Mısır aracılığıyla salıyı çarşambaya bağlayan gece sağlanan rehine takası anlaşmasında Gazze'deki çatışmalara 4 günlük insani ara verilmesi kararlaştırılmıştı. 

Türkiye saatiyle bugün 08.00'de yürürlüğe giren ateşkes kapsamında, Hamas'ın 17.00'de 13 rehineyi serbest bırakması planlanıyor. Bunun ardından da İsrail elindeki Filistinli tutuklulardan bazılarını salıverecek. Ancak ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times'ın aktardığına göre, Tel Aviv'in ilk etapta kaç mahkumu göndereceği belli değil. 

Hamas'ın ateşkes sürecinde elindeki 50 kadın ve çocuk rehineyi serbest bırakması, İsrail'in de bunun karşılığında 150 Filistinli tutukluyu salıvermesi planlanıyor.

ABD'nin de dahil olduğu müzakereler sonucunda, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 rehineye karşılık ateşkesin süresinin de bir gün uzatılması öngörülüyor.

IDF'nin son rakamlarına göre Hamas militanlarının elinde 236 rehine var. Bunlar arasında 26 yabancı ülkenin yurttaşları da yer alıyor. Hamas daha önce 4 rehineyi "insani nedenlerle" serbest bırakmıştı.

Öte yandan İsrail ordusunun, çatışmalara insani ara verilen Gazze Şeridi'nde bölgenin güneyinden kuzeyine dönmeye çalışan Filistinlilere ateş açması sonucu bir kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı da aktarıldı. 

Gazze savaşı

İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 6 bin 150'si çocuk, 4 bini de kadın 14 bin 854 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 35 bini buldu.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 385'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, Wall Street Journal, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU