Mutlu yıllar Başkan Biden, anket rakamlarınız için panik yapma zamanı

Sorun sadece yaşı değil. İsrail'e karşı duruşu

(Reuters)

Joe Biden, 1972'de Delaware'de ilk seçimini kazandığında, sadece birkaç hafta sonra 30 yaşına gireceği için henüz yemin edecek yaşta değildi ve bu da onu yakın geçmişteki en genç ABD senatörü yapıyordu.

Pazartesi günü 81 yaşına giren Biden, Birleşik Devletler tarihindeki en yaşlı başkan olma statüsünü pekiştirdi. Demokratlar Biden'ın yaşı konusunda hassas davranmaya çalışıyor ve yönetimi de özellikle gelecek yıl eski başkan Donald Trump'la rövanş maçına çıkmaya hazırlanırken, Biden'ın uzun yıllara dayanan tecrübesini olumlu değerlendirme çabasında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda The New York Times, Beyaz Saray ekibinin Biden'ın ilerlemiş yaşına işaret edecek herhangi bir utanç verici kafa karışıklığı yaşamadığından emin olmak için bir "baloncuklu naylon" stratejisi uyguladığını bildirdi. Başkan Yardımcısı Kamala Harris önceki haftalarda bir radyo programında halkı Biden'ın "doğum belgesine değil" siciline bakmaya çağırdı.

Beyaz Saray'ın, Biden'ın siyah seçmenlerle olan uzun süreli bağlarına rağmen genç seçmenlerle yaşadığı sorunu göz önüne alarak Howard Üniversitesi mezunu başkan yardımcısını tarihi siyah kolej ve üniversitelerini gezmeye göndermesi dikkat çekici.

Buna karşılık meslektaşım John Bowden, geçen yıl Ohio'da J.D. Vance'e karşı yürüttüğü Senato kampanyasında kendisini aşan ancak yine de kaybeden eski kongre üyesi Tim Ryan'la konuştu ve Ryan, Demokratların Başkan'dan vazgeçmesi gerektiğini savundu.

Ancak Biden başkanlığında pek çok şey başarmasına rağmen, (geçen yıl Demokratların bir dizi öncelikli yasa tasarısını imzaladı ve Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin bir türlü toparlanamaması nedeniyle çok sayıda baskıcı harcama kesintisinden bir şekilde kaçındı) son anket rakamları alarm zillerini çaldırmalı.

Geçten hafta Inside Washington'da, 2024'te belirleyici olacak 5 büyük salıncak eyalette Biden'ı Trump'ın gerisinde gösteren bir New York Times/Siena College anketinde Demokratların Biden'ın düşen anket rakamları hakkında neden endişelenmeleri ve endişelenmemeleri gerektiğini ele aldık.

Ancak NBC News'in son ulusal anketi farklı. Yeni anket Biden'ın yüzde 40'la başkanlığının başından bu yana en düşük onay oranına sahip olduğunu gösteriyor. Seçmenlerin onaylamama oranıysa yüzde 57'yle başkanlığının başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Bunun da ötesinde, Demokratların yüzde 21'i onun iş performansını onaylamıyor.

Ayrıca anket, Trump'ın Biden'i başa baş bir rövanşta az farkla yendiğini gösteriyor: Trump oyların yüzde 46'sını, Biden ise yüzde 44'ünü alıyor. Hâlâ yakın bir yarış olsa da Biden'ın sürekli Trump'ın gerisinde kaldığını gösteriyor.

Ancak daha da endişe verici olanı, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'de 1200 kişinin ölümüne ve yaklaşık 240 kişinin rehin alınmasına yol açan terör saldırısından bu yana Gazze'ye yönelik savaşında İsrail'e verdiği tam destek göz önüne alındığında, Biden'ın genç seçmenler arasındaki desteğini riske atıyor gibi görünmesi.

Anket, 18 ila 34 yaşındaki seçmenlerin yüzde 70'inin Biden'ın İsrail'deki savaşa ilişkin tutumunu onaylamadığını gösterdi. Cumhuriyetçi anketçi Bill McInturff, anketi "İsrail-Hamas savaşının Biden üzerindeki etkisi nedeniyle çarpıcı" diye nitelendirdi.

Trump'ın İsrail konusunda Biden'dan daha sert bir tutum sergilediği, ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdığı ve bunun da Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas'ın eski başkana "Evin yıkılsın" diyerek beddua etmesine yol açtığı unutulmamalı.

Benzer şekilde, Cumhuriyetçilerin son başkanlık önseçiminde adayların neredeyse tamamı İsrail'in gitmesi gerektiği yere kadar gitmesi çağrısında bulunmuş, önemli bir Yahudi nüfusa sahip bir eyaleti yöneten Vali Ron DeSantis (Cumhuriyetçi-Florida) Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "işi bitirmesi" gerektiğini söylemişti.

Aynı şekilde, ABD'nin İsrail'e verdiği destek, ABD siyasetinde iki taraflılığın az sayıdaki sığınaklarından biri. Herhangi bir ABD başkanı da muhtemelen Biden'la aynı yaklaşımı benimseyecektir. İki partili uzlaşı Biden senatör olduğu sürece vardı.

Bununla birlikte, kendisi hâlâ başkan ve seçmenler Gazze'den gelen en korkunç görüntülerden bazılarından onu sorumlu tutuyor. Biden, İsrail konusunda kılı kırk yarmaya çalıştı. Hafta sonu Washington Post için kaleme aldığı görüş yazısında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırganlığıyla ilişkilendirmeye çalışırken aynı zamanda İsrail ve Filistin arasında iki devletli bir çözümü destekledi.

Ancak ortada buluşmaya yönelik bu girişimlerin, etnik çeşitliliği daha fazla olan ve daha ilerici seçmenleri de içeren genç seçmenler arasında yankı bulup bulmayacağı belirsiz.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU