Maestro'daki protez burnu yüzünden eleştirilen Bradley Cooper sessizliğini bozdu

Aktörün efsanevi orkestra şefi Leonard Bernstein'ı canlandırmak için protez burun kullanması eleştirilere neden olmuştu

Bradley Cooper, yeni biyografik filmi Maestro'da Amerikalı orkestra şefi Leonard Bernstein'ı canlandırmak için protez burun takması nedeniyle başlayan tartışmalara ilgili suskunluğunu bozdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filmin ağustosta yayımlanan ilk fragmanının ardından 48 yaşındaki Umut Işığım'ın (Silver Linings Playbook) yıldızı, hayatını kaybetmiş Yahudi orkestra şefine "benzerliğini arttırmak için" takma burun kullanmasıyla eleştirilere maruz kalmıştı.

Cooper, 21 Kasım Salı günü CBS Mornings programına katılarak bu konudaki sessizliğini bozdu ve başlangıçta yüz hatlarını belirginleştirmek için protez takmamayı düşündüğünü açıkladı.

Aktör, "'Belki de bunu yapmamıza gerek yoktur' diye düşündüm" dedi.

Ama her şey uyumla ilgili ve biliyorsunuz, dudaklarım Lenny'ninkine hiç benzemiyor, çenem de öyle. Bu yüzden bunu yaptık ve [protez olmadan] doğru görünmüyordu.

Berstein'ın çocukları Cooper'ı savunmak için hemen harekete geçmişti ve "babalarıyla ilgili filmi yaparken aktörün inanılmaz yolculuğunun her adımına üçünü de dahil ettiğini" söylemişti.
 

bradley cooper
Leonard Bernstein rolünde Bradley Cooper (Netflix)


Çocuklar ortak açıklamalarında, "Leonard Bernstein'ın güzel ve büyük bir burnu olduğu doğru. Bradley ona olan benzerliğini arttırmak için makyaj yapmayı tercih etti ve biz de bundan gayet memnunuz. Ayrıca şundan eminiz: Babamız da yaşasaydı bunu sorun etmezdi" demişti.

Bu açıklamadan birkaç gün sonra İftira ve Karalamayla Mücadele Birliği (ADL) de bir destek mesajı paylaşmıştı.

ADL'nin Variety'ye yaptığı açıklamada, "Tarih boyunca Yahudiler antisemitik filmlerde ve propagandalarda genellikle büyük, çengel burunlu şeytani karikatürler olarak tasvir edilmişlerdi" denmişti.

Efsanevi orkestra şefi Leonard Bernstein'ın biyografisi niteliğindeki bu film böyle değil.

Öte yandan bir sonraki ay, Cooper'ın protez burnunu yapan Oscar ödüllü makyaj sanatçısı özür dilemişti.

Kazu Hiro eylülde Venedik Film Festivali'nde düzenlenen bir basın toplantısında, "Bunun olmasını beklemiyordum. Birilerinin duygularını incittiysem özür dilerim. Benim ve Bradley'nin amacı Lenny'yi olabildiğince gerçekçi bir şekilde canlandırmaktı. Lenny'nin herkesin bildiği gerçekten ikonik bir görünümü vardı" demişti.

Cooper'ın senaryosunun ortak yazarı olduğu, yönettiği ve Carrey Mulligan'la birlikte rol aldığı Maestro'ya dair incelemeler, çoğunlukla olumlu. The Independent'tan Geoffrey Macnab, 4 yıldızlı incelemesinde, "Cooper'ın Bernstein filmi (takma burun ve her şeyiyle) epey sevimli" diye yazdı.

Cooper, yanlış nedenlerle manşetlere çıkan bir filmde çaba sarf etmeden büyüleyici ve rol arkadaşı Carey Mulligan muhteşem.

Maestro, 20 Aralık'tan itibaren Netflix'te yayımlanacak. 22 Kasım'da da ABD'de sınırlı bir sinema gösterimi için planlanıyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU