Ukraynalı keskin nişancı "dünya rekoru kırdı"

"Rus askeri 3 bin 800 metreden vurdu"

Ukrayna ordusu, ülkenin iç güvenlik teşkilatı Ukrayna Güvenlik Servisi'nden (SBU) bir keskin nişancının, Rusya cephesinde dünya rekoru kırdığını savundu.

Ukrayna merkezli haber sitesi Ukrinform'un 18 Kasım'da yayımladığı haberde, kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen SBU yetkilileri, keskin nişancının 3 bin 800 metre mesafedeki bir Rus askerini öldürdüğünü öne sürdü.

"Keskin nişancılarımız dünya standartlarını yeniden belirliyor" diyen SBU yetkilileri, söz konusu atışı yapan askerin kimliğini güvenlik nedeniyle açıklamadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna ordusundan emekli olan ve savaşta cepheye gönüllü giden keskin nişancı Yuri Çornomorets, ülkenin haber sitelerinden Kyiv Post'a, "Keskin nişancılarımız, rekor atışın yapılmasını kolaylaştıran iyi noktalarda konuşlandırıldı" dedi.

SBU ya da Çornomorets, atışın ne zaman veya nerede yapıldığına dair bilgi paylaşmadı. 

Kyiv Post'un aktardığına göre keskin nişancı, saldırıda Ukraynalı silah firması MAYAK'ın ürettiği Volodar Obriyu (Ufkun Efendisi) adlı tüfeği kullandı. 

16,7 kilogram ağırlığındaki keskin nişancı tüfeğinin bazı parçaları ABD ve Birleşik Krallık yapımı. MAYAK'ın paylaştığı bilgilere göre, kurulu hali 1,8 metre olan tüfeğin menziliyse 3 bin 200 metre. 
 


Bir önceki rekor, kimliği açıklanmayan Kanadalı bir özel harekatçıya aitti. Asker, 2017'de Irak'ta düşmanı 3 bin 540 metreden vurmuştu. 

Ondan önceki rekorun sahibiyse, 2009'da Afganistan'da bir Taliban savaşçısını 2 bin 475 metreden vuran Britanyalı keskin nişancı Craig Harrison'dı.


Independent Türkçe, Kyiv Post, Ukrinform, Defence Blog

DAHA FAZLA HABER OKU