İzlanda'daki depremler, yanardağ patlaması paniğine yol açtı

Toprağın iki haftada 9 cm yükselmesinin ardından ülkenin en kalabalık bölgesini sarsan şiddetli deprem nedeniyle otel müşterileri kaçtı

İzlanda'daki Blue Lagoon (AP)

İzlanda'da bir dizi depremin volkanik patlama ihtimaline yönelik alarma yol açmasının ardından ülkenin en büyük turistik merkezlerinden olan bir jeotermal kaplıca geçici olarak kapatıldı.

Geçen ay başlayan sismik hareketlilik dalgasından bu yana bölgeyi vuranlar arasında en şiddetli sarsıntı olan 4.8 büyüklüğündeki deprem, saat 01.00'den kısa süre önce ülkenin en kalabalık bölgesini vurdu.

Depremle uyanan konuklar Blue Lagoon Kaplıcası'ndaki otellerden aceleyle ayrıldı.
 

Reykjavik
Reykjavik'in güneybatısında bu yıl temmuzda meydana gelen volkanik patlama (AFP)


Volkanik kayaların yola düştüğü bir otelde 20 ila 30 taksi otoparkı tıkarken, şoför Bjarni Stefansson bir kargaşa ortamını tarif ediyor.

Stefansson, "Panik hali vardı" diyor.

İnsanlar volkanik bir patlama yaşanacağını düşündü.

Reykjanes Yarımadası'ndaki Thorbjorn Dağı'nın etrafındaki bölge, yerin yaklaşık 5 km altında volkanik magma birikmesi nedeniyle iki haftadan uzun süredir her gün yüzlerce küçük depremle sarsılıyor.

İzlanda Meteoroloji Ofisi'ne göre bölgedeki toprak 27 Ekim'den bu yana 9 cm yükselse de yakında bir patlama yaşanacağına dair bir belirti yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ofis, durumun hızla değişebileceğini belirterek Thorbjorn'un kuzeybatısında lav çıkaracak bir patlamanın mümkün olduğunu da ekledi.

Kuzey Atlantik'teki volkanik bir sıcak noktanın üzerinde oturan İzlanda'da ortalama her 4 ila 5 yılda bir patlama meydana geliyor. Son zamanların en yıkıcı patlaması olan 2010'daki Eyjafjallajokull Yanardağı patlamasında atmosfere o kadar çok kül püskürmüştü ki Avrupa üzerindeki hava sahaları kapanmıştı.

Temmuzda da ülkenin güneybatısındaki Reykjavik'e yaklaşık 30 km uzaklıktaki bir yanardağ, bir çatlaktan lav ve zehirli gazlar püskürtmüştü.

Volkan bilimci Thorvaldur Thordarson "En kötüsüne hazırlanmamız gerekiyor" diyor.

Patlamalardan önce dün geceki gibi 5 büyüklüğünde depremler meydana geldiği biliniyor.

Turistlerin yeraltının derinliklerinde doğal yollarla ısınan deniz suyu havuzlarında keyif yaptığı Blue Lagoon, gecenin "misafirlerin deneyimini bozması" ve çalışanlar üzerinde uzun süre strese yol açması nedeniyle geçici olarak kapanma kararı aldığını açıkladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU