Birleşik Krallık ve ABD'den nükleer füzyon alanında "büyük ortaklık"

Kaliforniya'daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı geçen yıl füzyon alanında büyük bir dönüm noktasına imza atmıştı

Kaliforniya'daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'ndaki reaktörün içi. 13 Aralık 2022'de laboratuvar, nükleer füzyonda "büyük bir dönüm noktası" kaydettiğini duyurmuştu (ABD Enerji Bakanlığu)

ABD ve Birleşik Krallık (BK) füzyon teknolojisinde "yeni bir büyük ortaklık" kurduklarını duyururken yetkililer, "iklim krizini bitirmeye yönelik ortak hedefte" ilerleme kaydedileceğini belirtti.

Çarşamba günü Washington'da düzenlenen toplantıda ABD Enerji Bakanlığı ve BK Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Departmanı arasında bu anlaşmaya varıldı.

Atomların kaynaşıp Güneş'e ve diğer yıldızlara güç sağlamasını taklit ederek muazzam miktarlarda enerji üretmeyi ve bunu elektriğe dönüştürmeyi amaçlayan nükleer füzyon üzerine, binlerce bilim insanı ve mühendis onlarca yıldır çalışıyor.

Kaliforniya'daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuarı'ndan bir ekibin ilk kez "net enerji kazanımı" (füzyon reaksiyonu sonucu reaksiyonu ateşlemek için kullanılandan daha fazla enerji üretilmesi) elde etmesiyle 2022'nin sonlarında büyük bir dönüm noktası kaydedildiği duyurulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Füzyonu pazarlama açısından öne çıkaran en önemli nokta, diğer nükleer reaksiyonların aksine radyoaktif atık üretmemesi.

Ayrıca füzyon taraftarları füzyonun petrol ve doğalgazın yerini alarak topluma yetecek kadar karbonsuz enerji sağlayabileceğini söylese de uzmanlar, o günün gelmesine hâlâ onlarca yıl olduğu uyarısında bulunuyor.

ABD-BK'nin yeni ortaklığında Atlantik'in her iki tarafındaki füzyon bilimciler, füzyonu ticari açıdan elverişli hale getirme amacıyla Ar-Ge'de işbirliği yapacak, bilgilerini paylaşacak ve tesislere erişim sağlayacak.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm geçen ay, ülkenin fosil yakıtlardan temiz enerjiye geçiş süreci kapsamında ABD'nin 10 yıl içinde ticari bir nükleer füzyon tesisi kurmayı umduğunu söylemişti.

Nükleer enerji, Biden yönetiminin 2035'e gelindiğinde net sıfır enerji sektörüne ve yüzyılın ortasında da net sıfır ekonomiye ulaşma hedefinin parçası.

Çarşamba günkü duyuruyu ABD Enerji Bakanı Yardımcısı David Turk ve BK Nükleer ve Şebekelerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Andrew Bowie yaptı.

Turk şöyle dedi: 

Nihayetinde ülkelerimizin iklim krizini bitimeye yönelik ortak hedefine ulaşmasını sağlayabilecek füzyon enerjisinde ilerleme kaydetme amacıyla bu ortaklığı geliştirmek üzere Bakan Yardımcısı Bowie'yi Washington'da ağırlamayı dört gözle bekliyorum.

Duyuruyla beraber yeni bir mali yatırım yapılmadı. Geçen ay BK, şirketlere eğitim ve fon sağlamak üzere 800 milyon dolarlık Füzyon Geleceği Programını başlatmıştı.

Nükleer ve Şebekelerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Andrew Bowie de şöyle belirtti:

Füzyonda ilerleme kaydederek ticari bir füzyon reaktörünü 2040'ta şebekeye hazır hale getirme hedefimize ulaşmak için uluslararası işbirliği kilit öneme sahip.

BK hükümeti, ulusal laboratuvarlar, akademi ve endüstriden bilim insanlarından oluşan bir komitenin ilk kez 2024'ün başlarında toplanacağını açıkladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU