Putin hakkında yakalama kararı çıkaran hakim hakkında yakalama kararı

Rusya, UCM hakimi Sergio Godinez'i arananlar listesine ekledi

Savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırım suçlarına bakan Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2003'te çalışmaya başlamıştı (Reuters)

Rus hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) bir hakim hakkında yakalama kararı çıkardı.

"Aranan şahıslar" listesini güncelleyen Rusya İçişleri Bakanlığı, UCM hakimi Sergio Gerardo Ugalde Godinez'in listeye eklendiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kosta Rika vatandaşı olan Godinez için çıkarılan yakalama kararına ilişkin herhangi bir detay açıklanmadı.

UCM martta, savaş bölgesindeki Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılması suçlamasıyla Putin ve Rusya Çocuk Hakları Komisyoneri Maria Lvova-Belova hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

UCM'nin yakalama kararını geçersiz ilan eden Kremlin yönetimi, mahkemede görev yapan bir savcı ve birkaç hakim hakkında soruşturmalar başlatmıştı.

Mayısta UCM Savcısı Kerim Han ve hakim Rosario Aitala arananlar listesine eklenmiş, daha sonra UCM hakimleri Tomoko Akane, Bertram Schmitt ve UCM Başkan Yardımcısı Luz del Carmen Ibanez Carranza hakkında yakalama emri verilmişti.

Eylülde, UCM Başkanı Piotr Hofmanski hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı.

Rusya yönetimi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurucu sözleşmesi Roma Statüsü'nü 2000'de imzalamış ancak anlaşma hiçbir zaman parlamento tarafından onaylanarak yürürlüğe girmemişti. 

Mahkeme 2014'te Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesini "işgal" olarak tanımlamış, Moskova yönetimi bunun üzerine Roma Statüsü'nü tanımadıklarını açıklamıştı.


Independent Türkçe, RT, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU