ABD'li diplomatlar, Biden'ın İsrail politikasından rahatsız: "Değerlerimize aykırı"

"İsrail'i kamuoyu önünde eleştirmeliyiz"

ABD yönetimi, Gazze Şeridi'ni gece gündüz bombardımana tutan İsrail'e mühimmat yardımı yapmıştı (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda görevli diplomatların, Başkan Joe Biden'ın İsrail politikasını eleştiren iç bildirisi sızdırıldı. 

ABD'nin tanınmış gazetecilik kuruluşlarından Politico'nun ele geçirdiği metinde, Washington yönetiminin Gazze'deki savaşı durdurmak için ateşkes talep etmesi ve İsrail'i kamuoyuna açık şekilde eleştirmesi istendi. 

Bildiride, Biden yönetiminin Gazze savaşına yönelik tutumuna ilişkin şu ifadelere yer verildi: 

İsrail'in, saldırılarını meşru askeri hedeflerle sınırlandırmaması gibi uluslararası normları ihlal eden hareketlerini kamuoyu önünde eleştirmeliyiz. Tel Aviv yönetimi, Yahudi yerleşimcilerin şiddet olaylarını ve yasadışı toprak gasplarını desteklediğinde ya da Filistinlilere karşı aşırı güç kullandığında, bunun Amerikan değerlerine aykırı olduğunu ve İsrail'in cezasız kalmaması gerektiğini açıkça ifade etmeliyiz.

Politico'ya konuşan ve kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir yetkili, söz konusu bildirinin eskiden Ortadoğu'da görev yapmış iki orta düzey diplomat tarafından kaleme alındığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda çalışanların, yürütülen politikalarla ilgili sorunlarını aktarmak için sıkça kullandığı resmi bir şikayet sistemi üzerinden hazırlanan bildiriye toplamda kaç kişinin imza attığıysa bilinmiyor. Politico, bakanlığın yorum taleplerini reddettiğini aktardı. 

Öte yandan metinde, İsrail'in Hamas militanlarının saldırılarına karşı adalet aramak için "meşru bir hakkı ve yükümlülüğü" olduğu savunulurken, savaştaki can kayıplarının kabul edilemez boyutlara ulaştığı belirtildi. 

ABD'li diplomatlar, Washington'ın bu denli yüksek sivil kayıplara "müsamaha göstermesinin, uzun süredir savunduğu kurallara dayalı uluslararası düzene gölge düşürdüğünü" de ifade etti. Bildiride, ABD'nin hem İsrail'i hem de Hamas'ı eylemlerinden sorumlu tutması gerektiği savunuldu.

Haberde, metnin "gizli belge" statüsünde olmadığı belirtilirken, bunun "ABD'li diplomatların, Biden'ın Ortadoğu krizine yaklaşımına duyduğu güvenin giderek azaldığını gösterdiği" ifade edildi. Ayrıca bu tür iç anlaşmazlıkların artması durumunda Biden'ın bölgeye yönelik politika oluşturmasının zorlaşabileceğine de işaret edildi. 

Diplomat Josh Paul da Biden'ın Gazze savaşında İsrail'e verdiği desteğe tepki göstererek, 11 yıl boyunca yürüttüğü ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Dairesi'nin Kongre ve Kamu İşleri Direktörlüğü görevinden 18 Ekim'de ayrıldığını duyurmuştu
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 4 bin 104'ü çocuk, 2 bin 641'i de kadın 10 bin 22 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 32 bini geçti. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 345'i asker en az 1400 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Politico, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU