Zelenski'den savaşı 24 saatte bitirebileceğini söyleyen Trump'a hodri meydan

Eski ABD Başkanı, Joe Biden'ı suçlarken kendi partisi Ukrayna'ya yardım için havanda su dövüyor

(AFP)

Ukrayna Devlet Başkanı'nın Donald Trump'a bir mesajı var: Çok yardımın dokunacağını düşünüyorsan buyur gel.

Pazar günü NBC'deki Meet the Press'e verdiği röportajda Volodimir Zelenski kısmen meydan okudu, kısmen de davetiye gönderdi.

NBC'den Kristin Welker'a "Eski Başkan Trump yaklaşık 24 saat [içinde] bu işin üstesinden gelip savaşı bitirebileceğini söyledi" diyen Zelenski, Trump'ın 2024'teki muhtemel rakibi ABD Başkan Joe Biden'ın çoktan ziyarete geldiğini de belirtti.

Yani ona da kapımız açık... Başkan Trump'ı davet ediyorum.

Ukrayna liderinin sözleri çift taraflı anlam taşıyor. Bu davet öncelikle Trump'ın Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili süregelen yorumlarına bir yanıt niteliğinde; Trump, Demokrat başkanın liderliğinde "dünyanın dağıldığı" söylemini desteklemek için savaşın sorumluluğunu Biden yönetimine yüklüyor. Zelenski, Biden'la kurduğu güçlü ittifakın tadını çıkarsa da onun Cumhuriyetçi rakibiyle durum pek böyle değil; ABD'nin, Avrupalı müttefikine yardım paketleri göndermesine Trump'ın partisi giderek daha şüpheci yaklaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkincisi, Biden'dan bahsedilmesi eski ABD Başkanı'na bir başka güçlük çıkarıyor: Başkan gibi görünme ve Beyaz Saray'daki adama karşı muteber bir alternatif olma arzusuna yönelik bir hamle. Ukrayna lideri, görevdeki ABD Başkanı'nın önceki aylarda Ukrayna'ya yaptığı gizli ziyareti Trump'a hatırlatarak özünde Trump'ın, savaşın yıkıma uğrattığı ülkeyi ziyaret etme cesaretinden yoksun olduğunu öne sürüyor.

 

Zelenski, Ukrayna savaşını 24 saat içinde bitirebileceğini söyleyen Trump'a yanıt veriyor:

"Başkan Trump'ı davet ediyorum. Eğer buraya gelebilirse, Başkan Trump'a bu savaşın üstesinden gelemeyeceğini açıklamak için 24 dakikaya ihtiyacım olacak. Barışı, Putin yüzünden sağlayamaz."

 

The Independent, Ukrayna Devlet Başkanı'nın davetiyle ilgili yanıtını sormak için Trump'ın sözcüsüyle temasa geçse de henüz yanıt alamadı.

Trump'ın partisi, Doğu Avrupa'yı kasıp kavuran kanlı savaşta Ukrayna'yı mı yoksa Rusya'yı mı destekleyeceğini alenen tartışmaya devam ediyor.

Hem ABD Senatosu hem de Temsilciler Meclisi'ndeki sağcılar, Ukrayna hükümetini çaresizce yolsuzluğa batmakla eleştirmeye ve daha fazla askeri yardım gönderme fikrine karşı çıkmaya devam ediyor; Temsilciler Meclisi'nin özellikle Marjorie Taylor Greene gibi üyeleri, Trump'ın 2024'te bir kez daha başkan seçilmesi halinde ülkeye yapılan tüm yardımların sona ereceğine yemin ediyor.

Trump çatışmayla ilgili yorumlarında çok daha muğlak bir yaklaşımı benimsiyor. Joe Biden'ı suçlamak ve kendisi Beyaz Saray'da olsaydı Vladimir Putin'in ülkeyi istila etmeyeceğini öne sürmek dışında eski ABD Başkanı, ikinci bir Trump yönetiminde Ukrayna'ya yardımların aynı oranda gönderilip gönderilmeyeceği veya tamamen kesilip kesilmeyeceğiyle ilgili bir tutum sergilemekten büyük ölçüde kaçınıyor.

Önceki aylarda bu meseleyi Biden yönetimine başka bir şekilde saldırmak için kullanmaya çalışan eski ABD Başkanı, Hunter Biden hakkındaki çeşitli soruşturmalarda o zamana kadar toplanan her bir "kanıt kırıntısı" federal kurumlar tarafından kamuoyuna açıklamadığı sürece parlamenterleri, Ukrayna'ya yardımı durdurmaya çağırmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.the-independent.com/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU