Şiddetli çatışmalar sürerken Gazze’nin kuzeyi tecrit tehdidiyle karşı karşıya

Suudi Arabistan tehcirin önlenmesini vurguluyor. Hamas, Netanyahu’ya baskı yapmak için esirlerin videosunu yayınladı

İsrail’in Gazze’yi bombalamasının ardından Filistinliler evlerini terk ediyor / Fotoğraf: AP

İsrail ordusu, sert çatışmaların ortasında dün kara saldırısını Gazze Şeridi’nin kuzeyine doğru genişletti. İsrail güçleri ve tankları, Gazze Şeridi’ne yönelik büyük kara saldırısını başlattıktan üç gün sonra Gazze şehrinin eteklerine ulaştı. Öte yandan uçaklar Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerini hedef almayı sürdürdü. Bu, sivillerin korunmasına yönelik daha fazla uluslararası çağrıyı ateşledi. İsrail güçleri ilk kez Zeytun Mahallesi’ne ve Gazze Şeridi’nin kuzeyi ile güneyini ayıran ana Selahaddin Caddesi’ne ulaştı. İsrail sadece 24 saatte, Gazze Şeridi’nde 600’den fazla hedefi vurduğunu açıkladı. Pek çok kişi bunu Gazze’nin kuzeyini tecrit etme girişimi olarak değerlendirdi.

Öte yandan Hamas, hücuma geçen güçleri geri çekilmeye zorladığını, kayıplar yaşattığını ve planlarını bozduğunu belirtti. Hamas Siyasi Büro Üyesi Gazi Hamad, düzenlediği basın toplantısında, İsrail ordusunun kara harekâtında başarısız olduğunu, “El-Kassam Tugayları’nın işgal güçlerini girmeye çalıştığı her yerden geri püskürtmeyi başardığını ve gerek asker gerek teçhizat olarak işgal güçlerine ağır kayıplar yaşattığını” bildirdi. El-Kassam Tugayları ise Kudüs’ü, Tel Aviv’i ve Gazze Şeridi çevresindeki İsrail bölgelerini bombalayarak misilleme yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün akşam yaptığı konuşmada savaşın devam edeceğini, İsrail ordusunun “planlı ve güçlü adımlarla” Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekâtını genişletmeye devam edeceğini ve yavaş yavaş ilerleme kaydettiklerini açıkladı.

Bu arada Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah, Portekizli mevkidaşı Joao Gomes Cravinho ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile askeri gerilimin devam etmesi ve savunmasız sivillerin zarar görmesi çerçevesinde Gazze ve çevresindeki durumları ele aldı.

Taraflar, Gazze nüfusunun zorla yerinden edilmesini önlemenin ve gerilimi durdurmaya yönelik çabaları desteklemenin yollarını müzakere ettiler. Ayrıca uluslararası toplumun bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesinin insani krizin daha da kötüleşmesini önlemek için insani ve tıbbi yardımların ulaştırılmasının ve Filistin meselesinde adil ve kapsamlı bir barış yoluna dönülmesinin önemi üzerinde durdular.

Hamas üç İsrailli kadın esirin videosunu paylaştı

Hamas, büyük bir iç ve dış baskı altında olan Netanyahu üzerindeki baskıyı daha da artırdı. Netanyahu’ya salınmalarını sağlama çağrısında bulunan üç İsrailli kadın esirin videosunu paylaştı. Kadın esirlerden biri Netanyahu’yu başarısızlıkla suçladı ve siyasi, güvenlik, askeri ve hükümet düzeyindeki başarısızlığın sorumlusu olarak kendisini gördüklerini söyledi. İsrail Başbakanı’na doğrudan hitap eden kadın “Bizi öldürmek istiyorsunuz. Herkesi öldürmek istiyorsunuz. Ordunun bizi öldürmesini istiyorsunuz. Yetmedi mi herkesi katlettiğiniz? 7 Ekim’de masum İsrail vatandaşlarının ölmesi yetmedi mi? Artık bizi bırakın. Vatandaşlarınızı serbest bırakın. (Filistinli) Tutukluları serbest bırakın. Şimdi şimdi şimdi” ifadelerini kullandı.

Buna cevaben Netanyahu, söz konusu videoyu Hamas’ın “acımasız psikolojik” bir propagandası olarak tanımladı. X platformunda yaptığı paylaşımda İsrail’in rehineleri geri getirmek için gereken her şeyi yapacağını belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU