Da Vinci Şifresi'nin binlerce kopyasını alıp 1984'e dönüştürdü

"Kimse artık Da Vinci Şifresi'ni almak istemiyor"

Dönüştürülen her bir kitap, 495 sterline satışa sunulacak (Ben Birchall/PA)

Birleşik Krallık'ta yaşayan sanatçı David Shrigley, Dan Brown'un çok satan romanı Da Vinci Şifresi'nden 6 bin kopyayı, George Orwell'in 1984'üne çevirdi.

Sanatçı son projesine, 2017'de uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın Galler Swansea'deki mağazasının daha fazla Da Vinci Şifresi'ni kabul etmeyeceğini duyurmasının ardından başladı.

Oxfam, mağazalarında sattığı kitapların gelirleriyle çalışmalarına kaynak yaratıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Shrigley'in Da Vinci Şifresi'nin nüshalarını topladıktan sonra 1984'e dönüştürdüğü 1250 kitap, cumartesi günü aynı mağazada sergilenecek ve satışa sunulacak.

Kitaplardan elde edilen gelirin bir kısmı Oxfam'a bağışlanacak.

Sanatçı duyurunun ardından Da Vinci Şifresi kitabının baskılarını toplamaya başladı.

İlk olarak yardım kuruluşlarının mağazalarına giden Shrigley, daha sonra elden çıkartılmak istenilen kitapların gittiği bir geri dönüşüm merkezi bulduklarını ve orada binlerce kitaba ulaştıklarını söyledi.

Telif hakkı kalktıktan sonra yeniden basıldı

Yazarların ölümünün ardından 70 yıl geçtikten sonra kitapları üzerindeki telif hakkı kalkıyor.

1950'de hayatını kaybeden Orwell'in 2020'de kitapları üzerindeki telif hakkının da kalktığını fark eden Shrigley, topladığı binlerce baskıyı 1984'e dönüştürmeye karar verdi.

Shrigley, 2021'de verdiği bir röportajda, "Da Vinci Şifresi kitabından 5 bin tane aldım ve hepsini hamur haline getiriyorum. Daha sonra hamurlardan kağıt yapıyorum ve üzerine Orwell'in 1984'ünü yeniden basıyorum. Bunu yapıyorum çünkü kimse artık Da Vinci Şifresi'ni almak istemiyor, sadece bırakmak istiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Shrigley, projesinin ortaya çıkış süreci ve bu dönemde yaşadıkları aksiliklerin anlatıldığı 40 dakikalık bir belgesel de yaptı. Belgesel bu hafta sonu Swansea'deki Volcano Theatre'da ücretsiz olarak gösterilecek.


Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU