Stephen King anlaşmazlığa düştüğü J.K. Rowling'in yeni kitabını övdü

King, Rowling'in dedektif serisi Cormoran Strike'ın son romanı The Running Grave'den övgüyle bahsetti

(AP)

Stephen King'in hayranları, korku yazarının 26 Ekim Perşembe günü J.K. Rowling'in yeni kitabını takdir etmesini bir miktar şaşkınlıkla karşıladı.

Rowling'in polisiye eserlerinde kullandığı Robert Galbraith takma adıyla yazdığı dedektif serisi Cormoran Strike'ın son romanı The Running Grave'e övgülerini sunmak için King, soluğu Twitter/X'te aldı.

King, "Bu J.K. Rowling'in en iyi hali, Harry Potter kitaplarının mükemmel okunabilirliğini hatırlatıyor ama çok daha karanlık" diye yazdı.

Bu zor bir dönemi atlatmamı sağladı.

King'in daha önce Rowling'in trans kişiler hakkındaki görüşlerine katılmaması nedeniyle hayranlar yanıtlarda, bu yorum karşısındaki şaşkınlıklarını dile getirdi.

Harry Potter'ın 58 yaşındaki yazarı, trans haklarına yönelik eleştirilerini yüksek sesle ve tekrar tekrar dile getirmesiyle tanınıyor. Rowling geçen hafta, trans birine yanlış cinsiyet atadığı için "seve seve" iki yıl hapis yatabileceğini öne sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haziran 2020'de Rowling, King'in trans kadınları desteklediğini doğrulamasının ardından King'e duyduğu sevgisini ifade eden bir tweet'ini silmişti.

2021'de Daily Beast'e verdiği bir röportajda bu olay sorulduğunda King "Jo beni iptal etti. Bir bakıma beni engelledi. Mesele şu: Onun bu fikirlere sahip olma özgürlüğü var. Dünyanın bu şekilde işliyor" demişti.

Trans kadınların tehlikeli olduğunu, trans kadınların bir şekilde kadın olmadığını ya da bununla ilgili sorunu her neyse (kadın 'kılığına giren' birinin tuvalette 'gerçek' bir kadına saldıracağı fikri gibi), bütün bunlara inanıyorsa, onun bu fikirlere sahip olma hakkı var.

King "Sonra biri tweet atıp bana, 'Siz trans kadınların kadın olduğunu mu düşünüyorsunuz?' diye sordu ve ben de 'Evet, böyle düşünüyorum' dedim. Onun kızdığı şey de bu: Benim düşüncem. Tıpkı o eski deyişteki gibi; 'Söylediklerine katılmıyorum ama bunu söyleme hakkını ölümüne savunacağım'. Yani kimse J.K. Rowling'i 'iptal etmedi'. Onun keyfi yerinde. Sadece benim düşünceme göre, onun inandığı şey yanlış. Farklı görüşlerimiz var ama hayat böyledir" diye devam etmişti.

Rowling'in trans kadınlara dair fikrinin "onun tüm siyasi yelpazesinde aykırı bir yerde durduğunu" toplumun unutmaması gerektiğini de ekleyen yazar şöyle açıklamıştı:

Brexit'e ve Trump'a tamamen karşıydı. Pek çok konuda iyi ve doğrunun yanında dursa da bu meseleyi hararetle savunuyor. Buna hiç şüphe yok.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU