Büyük Ramses'in yüzü yeniden canlandırıldı

Mısır'ın efsanevi firavunu 45 ve 90 yaşlarında nasıl görünüyordu?

Bilim insanları Antik Mısır'ı yöneten en ikonik firavunlardan biri olan II. Ramses'in yüzünü dijital ortamda yeniden yapılandırdı.

Firavunun mumyasının bilgisayarlı tomografiyle taranmasından elde edilen verileri kullanan araştırmacılar, II. Ramses'in hem 45 yaşında hem de 90 yaşında nasıl göründüğünü gözler önüne serdi.

Genellikle Büyük Ramses diye anılan firavun, MÖ 1279'dan 1213'e kadar Mısır'da Yeni Krallık'ı yönetmişti. 66 yıllık hükümdarlığı sırasında çok sayıda bölgesel düşmanla mücadele etmiş ve imparatorluğu genişleterek Mısır tarihinin en güçlü krallarından biri olmuştu.

Üç boyutlu yüz tasvirlerinin arkasındaki ekibe göre II. Ramses, 45 yaşındayken "askeri başarılarının zirvesindeydi". 90 yaşındaysa hayatını kaybetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilimsel dergi Journal of Archaeological Science'ta yayımlanan araştırma makalesinde, "II. Ramses'in mumyalanmış bedeni, onun yüz özelliklerini ve saçlarını koruyan bir zaman kapsülü gibi. İncelikli yüz özelliklerini incelememize olanak tanıdı" ifadelerine yer verildi.

Örneğin, yaşlı Ramses epey kelleşmişti. Kafasının yalnızca arkasında ve yanlarında saç kalmıştı. Bu saçlar kınayla turuncuya boyanmıştı. Kökleri 3 bin 200 yıldan uzun süre dayanarak bugüne kadar ulaşmıştı.

Firavunun kulakları da delikti. Ancak arkeolojik kanıtlar, Eski Mısır'daki erkeklerin genellikle yalnızca çocukken küpe taktıklarını gösteriyor.

Bu nedenle araştırmacılar yetişkin Ramses'i takısız tasvir etmeyi seçti.

Ayrıca mumyadan Ramses'in teninin de "bal veya kahverengi" tonlarında olduğu anlaşıldı. Aynı zamanda firavunun büyük bir burna sahip olduğu da biliniyor.

Mumyadan yola çıkarak orta yaşlı Ramses'in yüzünü canlandırmak daha zor olduğu için araştırmacılar bilgisayar modellemelerine başvurdu.

Firavunun sarkık burun, ince dudaklar ve diş kaybı nedeniyle çökmüş yanaklar gibi belirli yaşlılık belirtileri bilgisayar ortamında giderildi.

Araştırma makalesinde konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Genç Ramses'in yüz modeli bu nedenle daha sıkı bir çene çizgisi, daha kısa burun ve kulaklar, daha dolgun yanaklar ve dudaklardan oluşuyor. Aynı zamanda daha az kırışıklık ve hafif yüz kıvrımları var. Saçları da daha koyu ve dolgun.

 

Independent Türkçe, IFL Science, Journal of Archaeological Science

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU