Miçotakis, Ankara'yı hedef aldı: "Hamas'ı kınamamaları çok tartışmalı"

"Türkiye'nin pozisyonu kesinlikle dengeli değil"

Miçotakis, haziranda yapılan seçimlerde yüzde 40 oy alarak tek başına iktidarını sürdürmüştü (Reuters)

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ankara'nın Filistin politikasını eleştirdi ve Türkiye'nin Hamas'ın eylemlerini kınamamasının "tartışmaya açık" bir durum olduğunu söyledi.

Yunanistan merkezli televizyon kanalı ANT1 TV'ye bir röportaj veren Miçotakis, "Türkiye'nin pozisyonu kesinlikle dengeli değil. Hamas'ı bir terör örgütü olarak açıkça kınamamaları bana göre çok tartışmalı" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yunanistan'ın konuyla ilgili dengeli bir yaklaşım izlediğini öne süren Miçotakis, İsrail'in "meşru müdafaa hakkına" saygı duyduklarını ancak bunun uluslararası hukuk ve savaş kuralları çerçevesinde olması gerektiğini belirtti.

Yunanistan lideri ülkesinin Filistin sorununun kalıcı çözümü için iki devletli çözüm ilkesinden asla uzaklaşmadığını sözlerine ekledi.

Gazze'ye yönelik olası bir kara harekatı hakkında konuşan Miçotakis, "Durumu körükleyenlerin ve İsrail'in içindeki terör saldırısını gerçekleştirenlerin tam olarak bunu istediğinden korkuyorum" diye konuştu.

Gazze'de yaşananların ardından Fransa ve Belçika gibi ülkelerde gerçekleşen saldırılarla ilgili konuşan Yunanistan lideri, "Avrupa ülkelerindeki tüm güvenlik servisleriyle işbirliği halindeyiz. Yunanistan'da diğer Avrupa ülkelerindeki radikalleşmiş bir Müslüman nüfusu yok. Ancak bu uyanık olmayacağımız anlamına gelmiyor" dedi.

7 Ekim'de gerçekleşen Hamas saldırılarının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda taraflara itidal çağrısı yapılmış ve sivil ölümleri kınanmıştı. Ankara, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddetlenmesiyle birlikte Netanyahu yönetimine ve ABD'ye yönelik söylemini sertleştirmişti.


Avrupa "yalnız kurtlardan" endişe ediyor

Ortadoğu'da artan gerilimin ardından Fransa'da bir öğretmen bıçaklı saldırıda öldürülmüş, bundan iki gün sonra da Belçika'da düzenlenen saldırıda iki İsveçli hayatını kaybetmişti. 

Euractiv'e konuşan AB kaynakları, güvenlik yetkililerinin organize terör saldırılarıyla ilgili bir endişelerinin olmadığını ancak "yalnız kurt" olarak tabir edilen tek kişilik saldırılar konusunda alarm seviyesinin yükseltildiğini söyledi.

Devam eden güvenlik görüşmeleriyle ilgili bilgi sahibi bir kaynak, "Hiçbir AB istihbarat servisi onlar üzerinde net bir kontrole sahip değil. Bireysel radikalleşme hakkında bazı bilgiler var ama kontrolümüz en alt seviyede" diye konuştu.

Müslüman nüfusun yoğun olduğu bazı Avrupa ülkelerinin konuyla ilgili çekincelerine dikkat çeken kaynak, "AB'li bir siyasetçi İsrail'e destek açıkladığı zaman Fransa rahatsız oluyor. Paris'ten çok fazla şikayet geliyor" dedi.

Kaynak, Fransa lideri Emmanuel Macron'un ülkedeki Müslüman topluluklarla zaten kırılgan olan ilişkileri daha fazla kötüleştirmek istemediğini belirtti.


Independent Türkçe, ANT1 TV, Euractiv 

DAHA FAZLA HABER OKU