Rothschild aile koleksiyonu, 62 milyon doların üzerinde alıcı buldu

Müzayede evi bu satışları, "kuşak değişimi" diye yorumladı

Fransız ressam Eugene Lami'ye ait "Ferrières Şatosu'ndaki Büyük Salon" adlı eser de Rothschild koleksiyonunda yer alıyordu (Christie’s)

Avrupa'nın çeşitli merkezlerinde bankalar kuran köklü Rothschild ailesinin koleksiyonundaki sanat eserleri, mobilya, gümüş, seramik ve mücevherlerden oluşan özel parçalar, ABD'de düzenlenen açık artırmalarda 62,6 milyon doların üzerinde bir fiyata satıldı.

New York'taki Christie's müzayede evinde salı günü sona eren satışlar, Yahudi ailenin Fransa'daki üyelerine ait parçaların Kuzey Amerika'daki ilk özel müzayedesi oldu.

Baron James Mayer de Rothschild, eşi Betty ve oğulları Alphonse tarafından 19. yüzyılda satın alınan parçalar, o günden beri ailede ve torunlarının koleksiyonunda yer alıyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koleksiyonda, Hollandalı ressam Gerrit Dou'nun 7 milyon doların üzerinde fiyata alıcı bulan, 17. yüzyıldan kalma "Pencerede oğlan çocuğuyla tavşan tutan genç bir kadın" adlı tablosunun da dahil olduğu önemli eserler vardı.

Satışa sunulan en eski eşyalar arasında yaklaşık 116 bin dolara alıcı bulan Roma İmparatoru Claudius'un MS 1. yüzyıldan kalma Roma Sardonyx minyatür portresi de yer aldı.

Satışlar neden şimdi yapıldı?

Rothschild ailesinin Fransız üyelerinin, satışı özellikle ABD'de yapmak istediğini aktaran Christie's Amerika'nın başkanvekili Jonathan Rendell, New York'ta daha önce bu tür bir müzayedenin yapılmadığını söyleyerek, "Böyle bir satışı Avrupa'da görme olasılığınız daha yüksek" diye ekledi.

Ailenin Fransa'daki soyunun II. Dünya Savaşı sırasında ABD'de yaşadığını söyleyen Rendell, yine de koleksiyonun her yerde başarılı olacağını belirtti.

Öte yandan satışlarda, Rothschild'lerin farklı zevklerini gösteren mobilyalar, seramikler, gümüş, duvar halıları ve mücevherler de yer aldı.

Ailenin bu özel koleksiyonu neden şimdi satmaya karar verdiğiyle ilgili soruya Rendell, "rasyonalizasyon" ve "kuşak değişimi" yorumunu yaptı. Rendell, "Herkes 19. yüzyıl Rothschildleri gibi yaşamıyor, Rothschildler bile" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, CNN, Christie’s 

DAHA FAZLA HABER OKU