Squid Game ve Parazit'in müziklerini yapan besteci, eserlerinin sırrını verdi

Jae-il, doğru melodiyi bulana kadar tekrar ettiğini söyledi

Squid Game'in ilk sezonu 6 Emmy ödülü kazandı (Netflix)

Netflix'in popüler Güney Kore yapımı Squid Game dizisi ve 4 farklı dalda Oscar ödüllü Parazit (Parasite) filminin müziklerini besteleyen 40 yaşındaki Jung Jae-il, farklı tonlardaki eserlerini nasıl ortaya çıkardığını anlattı.

Güney Kore'de 15 yaşında ilk film müziğini yazan ve 20 yaşında ilk albümünü çıkaran multi-enstrümantalist Jae-il, farklı tarzda yaptığı müziklerle dikkat çekiyor.

Jae-il, büyük para ödülü karşılığında ölümcül çocuk oyunlarına katılan yarışmacıları konu alan Squid Game'de geleneksel halk enstrümanlarını kullanarak ürettiği melodileri, korku dolu sahnelere yerleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kapitalizmin hicivli bir şekilde eleştirildiği, iki farklı ailenin kesişen hikayesinin anlatıldığı Parazit filmindeki bazı sahnelerdeyse Barok tarzı tercih etti.

İki yapımda da farklı tarzda eserler ürettiği görülen Jae-il, Balkan nefesli çalgılarından Barok'a, klasik orkestradan hüzünlü şarkılara kadar çok çeşitli türler arasında geçiş yapabiliyor ama nasıl? 

"Geçiş yapmak o kadar kolay değil" diyen Jae-il, bu durumu şöyle ifade ediyor:

Fakat ister klasik, ister rock, ister hip-hop istesinler, ben bunu yapmak zorundayım.

WhatsApp Image 2023-10-14 at 17.32.08.jpeg
Jung Jae-il, Londra Senfoni Orkestrası'yla birlikte K-Müzik Festivali'nin açılışını yaptı (LSO)​​​​​​​

 

Doğru duyguyu yakalayana kadar tekrar

Londra'daki İngiliz Film Enstitüsü'nde 30 Eylül'de katıldığı bir etkinlikte kompozisyon sürecini daha ayrıntılı olarak anlatan Jae-il, içine sinene kadar tekrar yaptığının altını çizmişti.

Senaryodan ya da filmin bir kesitini aldıktan sonra basit piyano ve gitar doğaçlamaları yapmaya başladığını söyleyen Jae-il, beğendiği melodiyi bulana kadar bunu sürekli tekrarladığını aktardı.

Üretim sürecinin bu aşamasında yönetmenden bir brifing almanın önemli olmadığını ifade eden Jae-il, kendisine bir talimat verilirse de bu yöne doğru doğaçlama yaptığı belirtti. 

"İnsanların beklemediğini yapmak, müziğinizi özel kılan şeydir" diyen Jae-il, Squid Game'in ikinci sezon müziklerini de kendisinin yapacağını açıkladı.


Independent Türkçe, BBC, Guardian 

DAHA FAZLA HABER OKU