Demokratik Kongo'da 8 BM personeline "cinsel istismar" gözaltısı

BM, barış gücü personeline "sıfır tolerans" uygulanacağını söyledi

Yaklaşık 16 bin personelle dünyanın en büyük BM misyonlarından MONUSCO'nun, bölgedeki şiddet olaylarına karşı etkisiz kaldığı savunuluyor (AFP)

Birleşmiş Milletler'in Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki (KDC) İstikrar Misyonu'nda (MONUSCO) görev yapan 8 kişinin, cinsel istismar suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP'nin MONUSCO'ya ait belgelerden edindiği bilgilere göre, ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Beni şehrinde görev yapan 8 barış gücü personeli 1 Ekim'de gözaltına alındı

Buna göre belgelerde, Beni şehri yakınındaki Mavivi'de yer alan MONUSCO üssünün civarında farklı barlar ve genelevler açıldı. Söz konusu personel hakkındaki iddiaların da buralarda çıkan olaylarda yaşandığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, suçlamaların cinsel istismar ve şiddet olaylarıyla ilgili olduğu ifade edilirken, iddialara dair ayrıntı paylaşılmadı.

AFP'nin aktardığına göre, KDC'den kimliği açıklanmayan bir polis, gözaltına aldığı BM personelini tehdit ettiği ve görevlilere hakaret ettiği gerekçesiyle geçici olarak uzaklaştırma cezası aldı. 

MONUSCO'dan dün yapılan açıklamada, söz konusu BM personeliyle ilgili "sıfır tolerans" politikası izlenerek gerekli işlemlerin başlatıldığı ifade edildi.

KDC yönetimi, 1999'dan beri ülkede olan MONUSCO'nun çekilmesini talep ediyor. Ülkenin Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, geçen ay BMGK toplantısında yaptığı açıklamada BM misyonunun aralık itibarıyla ülkeyi terk etmesini isteyerek, "Kendi kaderimizin kontrolünü ele alma zamanı geldi" demişti. 

Ülkenin Ruanda, Uganda ve Burundi'ye sınırının yer aldığı doğu tarafında, en az 20 yıldır altın ve kobalt gibi madenlerin kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. 


Independent Türkçe, AFP, RFI

DAHA FAZLA HABER OKU