Kaliforniya Valisi liselilere ücretsiz prezervatif dağıtılmasını veto etti

Vali, tasarının mali nedenlerle veto edildiğinde ısrar etti

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom (AP)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinin valisi Gavin Newsom, lise öğrencilerine ücretsiz prezervatif sağlanmasını öngören yasa tasarısını veto etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyalet Senatörü Caroline Menjivar tarafından hazırlanan yasa tasarısı, Kaliforniya'daki tüm devlet okullarının lise öğrencileri için prezervatifleri ücretsiz hale getirmesini gerektiriyordu. Ayrıca tasarı, reşit olmayanlar prezervatif veya reçetesiz doğum kontrol hapı satın alırken satıcıların yaş veya kimlik belgesi istemesini de yasaklıyordu.

Vali, tasarının eyalet bütçesindeki 30 milyar dolarlık açığı kapatmak için mali nedenlerle veto edildiğinde ısrar etti.

Newsom yaptığı açıklamada, prezervatif sağlamanın "ergenlerin cinsel sağlığının iyileştirilmesini desteklemek için önemli" olduğunu belirtirken, tasarının eyalet bütçesi tarafından desteklenmeyen, finanse edilmemiş bir program yaratacağını iddia etti.

Eyaletimiz devam eden ekonomik risk ve gelir belirsizliğiyle karşı karşıyayken, bu önlem gibi önemli mali etkilere sahip yasa tasarılarını değerlendirirken disiplinli kalmak önemli.

Ancak Newsom, eyalet yasama meclisinin, yasalaşması halinde Kaliforniya eyaleti için yaklaşık 19 milyar dolarlık hesaba katılmamış maliyete yol açacak çok sayıda mevzuatı onayladığını söyledi.

Los Angeles Times'ın haberine göre, Senatör Menjivar vetonun Kaliforniya'da cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasını engelleme ve genç hamilelik oranlarını azaltma mücadelesinde bir "aksama" olduğunu belirtti.

Önleme tedaviden çok daha ucuza mal olurken, her yıl [cinsel yolla bulaşan enfeksiyon] sağlık hizmetlerine milyonlarca dolar harcıyoruz.

Bu gençlerin öncülük ettiği bir yasa tasarısı ve Kaliforniya'daki cinsel yolla bulaşan enfeksiyon krizini doğru ele almak için lise öğrencileriyle bulundukları yerde buluşmamız gerekiyor.

Tasarı bazı muhafazakar gruplarda şüphe uyandırdı. Kaliforniya Politika Kurulu, "ücretsiz prezervatif dağıtmanın", "seksin anlamsız olduğu ve birden fazla partnerle eğlence için yapıldığı" bir ilişki kültürünü sürdürdüğünü savundu.

Öte yandan başkaları, mevzuatın Kaliforniya'daki gençler, özellikle de beyaz olmayanlar arasında cinsel yolla bulaşan hastalıkların yaygınlığını azaltmaya yardımcı olmak açısından önemli bir amaca hizmet edeceğini savunuyor.

Yasa tasarısının analizine göre, Kaliforniya'daki her 10 klamidya vakasından 5'i gençler arasında görülürken, bu durum beyaz olmayanları orantısız bir şekilde etkiliyor.

2016'da, 7-12. sınıflardaki öğrencilerin ortaokulda ve lisede en az bir kez kapsamlı cinsel sağlık ve HIV önleme eğitimi almalarını gerektiren Kaliforniya Sağlıklı Gençlik Yasası kabul edilmişti.

Newsom, ilerici politika gündemiyle Kaliforniya'da bir tür sosyal devrime öncülük ediyor.

Geçen yıl eylülde Newsom, diğer eyaletlerin trans ameliyatları ve diğer beden uyum bakımı uygulamaları için Kaliforniya'ya gelen çocukları cezalandırmasını engelleyen bir yasa tasarısını imzaladı.

Ocakta yürürlüğe girecek olan yasa, ikincil cinsiyet özelliklerini bastırmak için hormon tedavisini ve "hastanın görünüşünü veya fiziksel bedenini hastanın cinsiyet kimliğiyle uyumlu hale getirmek için" diğer tedavileri kapsayacak.

Ancak tasarının mahkemedeki bir mücadeleden sağ çıkıp çıkmayacağı belli değil.

Öte yandan geçen yıl Newsom, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Roe-Wade kararını bozmasının ardından Kaliforniya'yı kürtaj yaptırmak isteyen diğer eyaletlerdeki kadınlar için bir sığınak haline getirecek yasaları imzaladı.

Eylülde Newsom, Kaliforniya'nın LGBT+ bireylere yönelik korumalarını güçlendirmeyi amaçlayan birkaç yasa tasarısını onayladı.

Vali ayrıca birinci sınıftan 12. sınıfa kadar hizmet veren okullarda 2026'ya kadar öğrenciler için en az bir tane cinsiyetsiz tuvalet bulunmasını zorunlu kılan yasayı da imzaladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU