Kertenkeleler üzerine yapılan uzun süreli araştırma, Darwin'in görüşlerine meydan okuyor

"Türler, tüm zaman dilimi boyunca dikkate değer ölçüde benzer kaldı"

Anolis kertenkeleleri, 15 yıl içinde ayaklarının tabanları daha geniş bir alanı kaplayacak şekilde evrimleşti (Evrim Ağacı)

ABD'de bilim insanları, kertenkeleleri üç yıl boyunca takip ederek, Charles Darwin'in sürekli evrim teorisine rağmen milyonlarca yıl boyunca neden değişmeden kaldığını ortaya çıkardı.

Evrimin sürekli gerçekleştiğini savunan Britanyalı doğa bilimcisi Darwin, hayvanların hayatta kalmak için bulunduğu ortamdaki koşullara ayak uydurduğunu savundu.

Darwin'le aynı görüşleri paylaşmayan çağdaşlarının birçoğu, eğer evrim sürekli gerçekleşiyorsa, aralarında 50 milyon yıl bulunan ve aynı yerde bulunan aynı türdeki iki fosilin görüntüsünde neden herhangi bir değişiklik olmadığını sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evrimin hızlı bir şekilde, bir nesilden diğerine bile gerçekleşebileceğinin bilimsel çalışmalarla kanıtlandığı son 40 yılda, aynı paradoks akıllarda soru işareti olarak kalmaya devam etti: Eğer evrim bu kadar hızlı bir şekilde gerçekleşiyorsa, dünyadaki türlerin birçoğu neden milyonlarca yıl boyunca aynı görünmeye devam ediyor?

Georgia Teknoloji Enstitüsü Biyolojik Bilimler Okulu'ndan Doç. James Stroud, evrim kuramında "durağanlık" olarak bilinen bu durumu araştırmak için Florida'daki küçük bir adada dört farklı Anolis kertenkelesi türünün incelendiği bir saha çalışması başlattı.

Aynı kertenkeleleri 3 yıl boyunca takip ettiler

Adada yakaladıkları tüm kertenkelelerin vücut ölçülerini en ince ayrıntısına kadar kaydeden bilim insanları, bu işlemin ardından onları tek tek numaralandırdı.

long-term-lizard-study-3.jpg
Numaralandırma işleminin ardından deri altlarına küçük bir çip yerleştirilen kertenkeleler, vahşi doğaya geri bırakıldı (Day's Edge Productions)


Üç yıl boyunca 6 ayda bir Stroud ve ekibi, aynı kertenkeleleri yakalamak, ölçülerini almak ve hangi kertenkelelerin hayatta kalıp hangilerinin kalmadığını not etmek için yeniden sahaya çıktı.

Stroud, her döneme ait verileri birleştirerek topluluktaki tüm kertenkelelerin geçmişini kayıt altına aldı. Daha sonra kertenkelelerin hayatta kalma verilerini, vücut özelliklerindeki farklılıklarla ilişkilendirdi. Bu da kertenkelelerin hangi vücut özelliklerinin hayatta kalmakta belirleyici olduğunu analiz etmesine olanak sağladı.

Hakemli dergi Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayımlanan araştırmalarının sonunda Stroud, doğal seçilimin dengeleyici formunun yani bir türün aynı, ortalama özelliklerinin son derece nadir olduğunu gördüklerini aktardı.

Buna göre doğal seçilim farklılıklar gösterdi. Bazı yıllar uzun bacaklılar, diğer yıllarda daha kısa bacaklı kertenkeleler hayatta kaldı.

Türler, dikkate değer ölçüde benzer kaldı

Doğal seçilimin zaman içerisinde son derece değişken olduğu görülen çalışmayla ilgili Stroud, şunları söyledi:

Seçilimin bir yıldan diğerine tamamen yön değiştirdiğini sık sık gördük. Ancak uzun vadeli bir modelle birleştirildiği zamanda tüm bu çeşitlilik kendini ortadan kaldırdı. Türler, tüm zaman dilimi boyunca dikkate değer ölçüde benzer kaldı.

Evrimin sürekli devam eden bir süreç olduğunu dikkat çeken Stroud, "Fakat bu her şeyin uzun vadede sürekli değiştiği anlamına gelmiyor" dedi ve ekledi:

Artık hayvanlar aynı kalıyor gibi görünse bile evrimin hâlâ devam ettiğini biliyoruz.

Evrimi anlamanın önemine de dikkat çeken Stroud, "Evrimi anlamak, sadece çevremizdeki bitki ve hayvanların dünyaya nasıl dağıldığını anlamamıza yardımcı olmuyor. Bize, insanların egemen olduğu bir dünyada yaşamın nasıl ayakta kaldığını da gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Bu alanda yapılan çalışmaların olmaması nedeniyle insanların evrime dair önyargılı görüşlere sahip olduğunu söyleyen Stroud, "Uzunca bir süredir evrimsel biyologlar durağanlık paradoksunun arkasında ne olduğunu bulmaya çalıştılar. Bu çalışmanın gösterdiği şey, cevabın o kadar karmaşık olmadığı. Biz sadece bunu anlamak için vahşi doğada uzun bir süre geçirdik" dedi.


Independent Türkçe, Proceedings of the National Academy of Sciences, PHYS, Evrim Ağacı

DAHA FAZLA HABER OKU