İnternet terimleri 65 yaş üstü kişilerin kafasını karıştırıyor

65 yaş üstü 2 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, köprüler, oltalama ve "Bulut" gibi jargonların insanların kafasının kaşımasına neden olduğunu bulundu

İşlemci, kötü amaçlı yazılım ve USB-C de en çok kafa karıştıran 20 terim arasına girdi (Unsplash)

Oltalamayla kötü amaçlı yazılımı ayırt edebiliyor musunuz?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her 6 yaşlı yetişkinden biri dijital terimler karşısında tamamen "şaşkına döndüğünü" itiraf ediyor.

65 yaş üstü 2 bin kişiyle yapılan bir araştırmaya göre köprüler, oltalama ve "Bulut" gibi kavramlar insanların kafasını karıştıran jargonlar arasında yer alıyor.

İşlemci, kötü amaçlı yazılım ve USB-C de kafa karıştırıcı terimler listesinde ilk 20'ye girerken çerezler, IP adresleri ve smishing (kısa mesajla kimlik avı) de yüksek sıralarda yer aldı.

Ankete katılanların yüzde 11'i dijital terimleri, yabancı bir dil öğrenmenin daha kolay olacağını düşünecek kadar karmaşık buluyor.

BT Group, yaşlıların internet jargonunu daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için, internette en çok yanlış anlaşılan 21 kelimeden oluşan bir Dijital Sözlük oluşturmak üzere AbilityNet ve sözlükbilimci Susie Dent'le işbirliğine gitti.

Susie şunları söyledi:

İster doktor randevusu almak, ister mali durumunuzu yönetmek ya da haftalık alışverişinizi yapmak olsun, modern yaşamın büyük bir kısmı çevrimiçi ortamda daha kolay görünse de çok önemli bir şeyi unutuyoruz: Bu ancak internetin üzerine inşa edildiği dili anlıyorsanız daha kolaydır.

Dolayısıyla, bu Dijital Sözlüğün dili basitleştiren bir rehber olması harika.

Anket, 65 yaş üstü kişilerin haftada sadece 5,5 saatini internette geçirdiğini ve yüzde 78'inin bilgi eksikliğinden dolayı geride kaldığını hissettiğini de saptadı.

65 yaş üstü kişilerin yarısından biraz fazlası (yüzde 54) bilgisayar kullanmak söz konusu olduğunda daha bilgili olmayı dilese de bunların yüzde 17'si motivasyon eksikliği hissediyor.

Diğer sorunlar arasında öğrenilecek çok şey olduğunu hissetmek veya birinin onlara ne yapacaklarını göstermesine ihtiyaç duymaları yer alıyor.

Ancak katılımcıların yüzde 16'sı, farklı teknoloji alanlarını anlamak için yardım isterlerse başkalarının onları yük olarak göreceğinden endişe ediyor.

İnternet jargonunda zorlanan kişilerin hissettiği ana duygu hayal kırıklığı olsa da bazıları kendilerini aptal ya da budala hissediyor.

Bilgiye kolay erişim (yüzde 31), kolaylık (yüzde 17) ve arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişimde kalmak (yüzde 15) ise internet dünyası hakkında iyi şeyler olarak kabul edilirken, ankete katılanların çoğunun söyleyecek olumsuz bir şeyleri vardı.

Katılımcıların üçte biri (yüzde 34) internette olmakla ilgili en sevmedikleri şeyin dolandırıcılık olduğunu söylerken, yüzde 14'ü gizlilikle ilgili endişeler taşıyor.

OnePoll.com'un rakamlarına göre, her 10 katılımcıdan biri (yüzde 10) internette gördükleri her bilginin güvenilir olmadığını da vurguluyor.

BT Group sözcüsü Victoria Johnson şunları ekledi:

Genç nesiller internetle büyürken, yaşlı nesillerin sürekli değişen internet jargonunu anlaması daha da zorlaşıyor.

Ancak dijital yerli olmayan ve akıllı telefonlar ya da süper hızlı geniş bantla büyümeyen kişilerin bazılarına bu, yepyeni bir dünya gibi gelebilir.

Araştırmada, yaşlı yetişkinlerin internette yönlerini bulmak için yardım istediklerinde kendilerini bir yük olarak hissettiklerini görmek utanç verici.

Biz, onların dijital dünyadaki yaşamdan en iyi şekilde yararlanmalarını sağlayarak daha kapsayıcı bir toplum yaratmak istiyoruz.

Çeşitli çevrimiçi rehberlerin insanlara interneti keşfetmeye başlamaları için güven vereceğini ve dijital çağda hayatı dolu dolu yaşamaları için gereken tüm eğitim ve desteği sağlayacağını umuyoruz.

65 yaş üstünün anlamadığı internet jargonu:

1. Kısa mesajla kimlik avı (smishing)

2. Sesli kimlik avı (vishing)

3. Köprü

4. USB-C

5. Fidye yazılımı

6. URL

7. Oltalama

8. QR kodu

9. Bulut

10. Kötü amaçlı yazılım

11. IP adresi

12. Çerezler

13. Akış

14. Sekmeler

15. İşlemci

16. Spam

17. Antivirüs

18. Donanım

19. Tarayıcı

20. Yükleme

21. USB

22. Sosyal medya

23. Emoji

24. İnternet sayfası

25. Uygulama

26. Google

27. İndirme

28. Arama Motoru

29. Yazılım

30. Akıllı telefon



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU