Kilauea Yanardağı yeniden canlandı: Kırmızı uyarı verildi

Yanardağ için havacılık uyarı seviyesi "kırmızıya" çıkarıldı

ABD'nin Hawaii eyaletindeki Kilauea Yanardağı'nın yaklaşık iki aylık bir aradan sonra patlayarak lav püskürmeye başlaması, acil durum yetkililerinin alarm seviyesini yükseltmesine yol açtı.

Dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan Kilauea, bu yıl üçüncü kez patladı.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) Hawaii Volkan Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, "Patlamaların başlangıç aşamaları dinamik" diye belirtildi.

Hawaii Acil Durum Yönetim Kurumu, yanardağ için mevcut alarm seviyesinin "gözlem"den "uyarı"ya ve havacılık uyarısı seviyesinin de "kırmızı"ya yükseltildiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kilauea Yanardağı pazar günü Hawaii saatiyle 15.15 sularında Büyük Ada'daki milli parkta bulunan Halema'uma'u kraterinden patlamaya başladı.

Canlı web kamerası görüntüsünde, yanardağ kraterinin tabanındaki çatlakların parlak magma püskürttüğü ve muazzam genişlikte bir alana davasa duman bulutları yaydığı görülüyor.

 

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu Yanardağ Birimi, 10 Eylül Pazar günü saat 15.15 sularında Kilauea'nın zirve kalderasında, Halema'uma'u kraterinin içinde patlama meydana geldiğini ve doğu tarafına blok atıldığını bildirdi. Alarm seviyesi UYARI ve havacılık seviyesi KIRMIZI düzeyde. Halka yönelik lav tehdidi bulunmuyor.


USGS Hawaii Volkan Gözlemevi'nden yapılan açıklamada şöyle belirtildi:

Patlamadan önce güçlü bir depremsellik yaşandı ve zirve hızla yükseldi.

Patlama sonucu açığa çıkan gazların yol açacağı "volkanik dumanın" rüzgarla beraber sürüklenip hava kalitesini daha da bozmasının beklendiği belirtildi.

Gözlemevi, bölgeye güvenli bir mesafede yaşayanlar için herhangi bir tehdit bulunmadığını açıkladı. Fakat bölge sakinlerine, solunum sorunlarına yol açabileceği için patlamayla havaya püskürtülen volkanik parçacıklardan kaçınmaları tavsiye edildi.

Hawaii'nin en büyük ikinci yanardağı bu yıl ocakta ve haziranda patlamasının ardından son iki aydır uykudaydı.

Kilauea'da 2019'da yaşanan muazzam patlama bir dizi depreme yol açarak yüzlerce evin ve işyerinin yıkılmasına neden olmuştu. Yanardağ üç ay boyunca patlamaya devam etmişti.

2018'deki patlamada da yakınlardaki alanda bulunan 700'den fazla ev ve diğer türden yapı yıkılmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU