Karayip ülkeleri Britanya kraliyet ailesinden tazminat talep edecek

Kral Charles, Britanya monarşisinin köle ticaretiyle bağlantısını "geçmişimizin en karanlık günleri" sözleriyle kabul etmişti

Geçen yıl Prens William ve Kate Middleton'ın Jamaika'ya yaptığı ziyaret sırasında düzenlenen gösterilerde "Özür ve tazminat bekliyoruz" yazılı dövizler açılmıştı (Reuters)

Birleşik Krallık merkezli Telegraph gazetesi, Karayip ülkelerinin, kölelik dönemindeki rolü nedeniyle kraliyet ailesine tazminat davası açmaya hazırlandığını yazdı.

Haberde, kraliyet ailesinin yanı sıra İngiltere Kilisesi ve kamu sigorta şirketi Lloyds of London'dan da tazminat talep edileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karayipler'de kurulan tazminat komisyonunun bu yolla Birleşik Krallık hükümetini devre dışı bırakarak, köle ticaretiyle doğrudan bağlantılı Britanya kurumlarından tazminat kazanma arayışında olduğu ifade edildi.

Telegraph'ın haberinde konuyla ilgili resmi evrakların hazırlandığı ve tazminat davasının 2023 sonuna kadar açılacağı aktarıldı.

Daha önce konuyla ilgili Birleşik Krallık hükümetiyle anlaşma yapmaya çalışan Karayip ülkelerinin, eski BBC muhabiri Laura Trevelyan'ın benzer bir davada 100 bin sterlin tazminat ödemesinin ardından strateji değişikliğine gittiği vurgulandı.

Trevelyan geçmişte ailesinin binden fazla kölesi olduğunu açıklayarak özür dilemişti. 

Karayip ülkelerinin olayın ardından anlaşmanın devletler nezdinde yapılması gerektiği fikrinden uzaklaştığı kaydedildi.


Karayip ülkesi Grenada'da Tazminat Komisyonu'nun başkanlığı üstlenen Arley Gill konuyla ilgili, "Kral Charles'ın tazminat konusunu yeniden gündemine almasını, özürle başlayan daha derin bir açıklama yapmasını ve kraliyet ailesinin kaynaklarını onarıcı adalet için harcamasını bekliyoruz. Bunun için biraz ödeme yapmalı. Ailesini ve kendisini aç bıraksın demiyoruz ama ıvır zıvır da istemiyoruz. Bir masada oturup onarıcı adalet için ne yapılabileceğini tartışmak istiyoruz" diye konuştu. 

Gill ayrıca tazminat konusunun kölelikten fayda sağlayan tüm bankalar, kiliseler, sigorta şirketleri ve üniversiteler için gündeme gelmesi gerektiğini söyledi.

Britanya monarşisi köle ticareti yapan Royal African Company'nin kuruluşunda direkt rol oynamıştı.

Kral Charles, 2021'de Barbados'ta cumhuriyet ilan edilmesinin ardından yaptığı konuşmada, Britanya'nın köle ticaretinde rol oynadığı dönemler için "geçmişimizin en karanlık günleri" ifadesini kullanmış ancak konuyla ilgili özür dilememişti.

Lloyds of London da köle taşıyan gemileri sigortaladığını ve köleleri de geminin taşıdığı yükün bir parçası olarak sigorta kapsamına dahil ettiğini daha önce kabul etmişti.


Independent Türkçe, Telegraph, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU