Wagner'den sonra bir paralı asker grubu daha Kremlin'e başkaldırdı

Grubun silah bırakma tehdidinin ardından stratejik önemdeki köyün kaybedilmesi dikkat çekti

Kiev güçleri 25 Ağustos'ta yıkılmış haldeki Robotine köyüne girerken görüntülenmişti (Reuters)

Ukrayna güçleri, ağustos sonunda güney cephesindeki Robotine köyünü ele geçirerek Rus savunma hattında ilk kez delik açmayı başarmıştı.

Ukrayna ordusunun kilit önemdeki bu başarısı, Robotine yakınlarında konuşlanan Rus paralı asker grubu Rusich'in Kremlin'i silah bırakmakla tehdit ettiği bir dönemde geldi.

Rusich'in 25 Ağustos'ta Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, grubunun kurucularından biri olan Yan Petrovski'nin Finlandiya'da tutuklandığı ve Ukrayna'ya iade edilmesinin gündemde olduğu belirtilmiş, Rus hükümeti de konuyla ilgili adım atmamakla suçlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir Rusich mensubu tepkisini, "Ülke vatandaşlarını korumuyorsa, vatandaşları neden ülkeyi korusun?" sözleriyle dile getirdi.

Rusya ve Norveç vatandaşlıkları bulunan Yan Petrovski, 2014'te Rusich'in kurucularından biri olmuş ve grupla birlikte Donbas'taki çatışmalara katılmıştı. Bir dönem Wagner çatısı altında da savaştığı düşünülen Petrovski, Ukrayna'ya iade edilmesi durumunda 15-20 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Petrovski'nin tutuklanmasına gruptan gelen tepki, Rusich savaşçılarının Robotine'deki savunma hatlarından çekilip çekilmediği sorusunu da gündeme taşıdı.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) grubun Robotine'de görev yaptığını doğrulamış ve bölgenin herhangi bir birliğin emirleri reddetmesini kaldıramayacak kadar kritik bir hat üzerinde olduğunu savunmuştu..

Washington merkezli News Line Enstitüsü'nde Rus ordusu üzerine çalışmalar yapan Jeff Hawn, Rusich'in Robotine'den çekilmesinin akla yatkın bir senaryo olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Paralı askerlerin silah bırakmış olması çok ciddi bir olasılık. Bu da Robotine'nin düşüşüne neden olmuş olabilir. Asker eksikliği yaşayan Rusya, silah bırakan birliklerinin yerini doldurmakta zorlanıyor. Ancak gerçekte ne olduğunu muhtemelen yıllar boyunca öğrenemeyeceğiz.

Moskova'nın kontrol çabaları sıklaştıkça paralı asker gruplarının sahadaki savaşma arzusunun kaybolduğuna dikkat çeken Hawn, "Bu adamlar muhtemelen bırakmak için bir bahane arıyor. Ukrayna'nın vazgeçmeyeceğini fark ediyorlar" diye konuştu.

Rus rublesiyle ödeme alan bu grupların taraf değiştirme ihtimalinden de bahseden Hawn, "Bu askerlerden bazıları aniden taraf değiştirip Özgür Rusya Lejyonu'na katılırsa benim için sürpriz olmaz. Özellikle de dolarla maaş teklif edilirse. Robotine'deki olayın önemli olduğunu ve daha sonra yaşanacakların işareti olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


Putin karşıtı Rusların oluşturduğu Özgür Rusya Lejyonu, geçen aylarda Rusya Belgorod bölgesinde düzenlediği saldırılarla gündeme gelmişti.  

Savaş öncesi dönemde 500'den az nüfusa sahip küçük bir köy olsa da Robotine, Rus güçlerinin kullandığı ikmal hattına ve demiryolu hatlarının birleştiği Tokmak kentine giden yol üzerinde bulunması sebebiyle stratejik bir önemde. 

Robotine'den geçen bir başka yolsa, Kırım yarımadasına açılan kapı olarak da bilinen Melitopol kentine çıkıyor.


Independent Türkçe, AFP, Insider

Derleyen: Barış Kaygusuz

DAHA FAZLA HABER OKU