Rusya: Moskova'daki drone saldırıları engellendi, 45 uçuş iptal oldu

"Bu yıl Rus topraklarına en az 140 drone saldırısı düzenlendi"

Cuma günü düzenlenen drone saldırısında Moskova'daki Expocenter kongre merkezinde hasar oluşmuştu (Reuters)

Rusya, başkent Moskova'ya düzenlenen iki drone saldırısının durdurulduğunu bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bu sabah yapılan açıklamada, Ukrayna ordusuna ait olduğu iddia edilen iki drone'un Moskova semalarında etkisiz hale getirildiği belirtildi. 

Açıklamada, drone'lardan birinin Moskova'nın batısındaki Ruzki bölgesinde, diğerininse buraya yakın konumdaki Istrinski bölgesinde düşürüldüğü ifade edildi.

Drone'ların elektronik sistemlerinin uzaktan etkisiz hale getirildiği ve saldırılarda herhangi bir can kaybı yaşanmadığı bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus devletine ait havacılık kurumu Rosaviatsia'nın paylaştığı bilgilere göre Vnukovo, Domodedovo, Şeremetyevo ve Jukovski olmak üzere Moskova'daki 4 ana havalimanında uçuşlar geçici olarak durduruldu. 

Güvenlik gerekçesiyle devreye sokulan uygulamadan 45 ticari uçuş ve iki kargo uçağı seferi etkilendi. 

Kiev yönetimindense saldırılara ilişkin henüz açıklama gelmedi. 

Son dönemde Rusya topraklarındaki drone saldırılarında ciddi artış yaşandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, en son cuma günü yine Ukrayna'ya ait olduğunu öne sürdüğü bir drone'un Moskova üzerinde düşürüldüğünü bildirmişti.

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin teyit ekibi BBC Verify'ın aktardığına göre bu yıl Rus topraklarına en az 140 drone saldırısı düzenlendi
 


Özellikle 3 Mayıs'ta Kremlin'e düzenlenen drone saldırısı gündeme oturmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, saldırıda Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konutunun hedef alındığını fakat liderin olay sırasında Moskova dışında olduğunu belirtmişti. 

Rusya, "Putin'e suikast girişimi" diye nitelediği saldırıdan Kiev yönetimini sorumlu tutmuştu. ABD'li yetkililer de benzer şekilde Ukrayna istihbaratına işaret etmiş ama Zelenski iddiaları yalanlamıştı. 

Öte yandan 31 Temmuz - 1 Ağustos'taki olaylarda da Moskova'daki devlet binalarına 48 saat içinde iki drone saldırısı düzenlenmişti. 

Zelenski, bu saldırıların ardından "Savaş, Rus topraklarına dönüyor" demişti.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU