Savaşın hayvan cephesi: Ukraynalılar sosyal medya fenomenlerini kullanıyor

Dört ayaklı dostları, bağış toplamaktan patlayıcı bulmaya pek çok alanda Ukraynalıların direnişine destek oluyor

Hayvanlar dünya kamuoyunun dikkatini çekmekte önemli rol oynuyor (Instagram/loveyoustepan & Ukrayna İçişleri Bakanlığı)

Rusya'nın geçen sene şubat ayında Ukrayna'ya açtığı savaş, insanların yanı sıra pek çok hayvanın ölümüne de neden oluyor. 

Diğer yandan hayvanlar hem Ukraynalılara duygusal destek sağlıyor hem de sosyal medya hesapları aracılığıyla faydalı tavsiyelerde bulunulmasına aracı oluyor. Bu tavsiyeler arasında savaşın yol açtığı duygularla nasıl başa çıkılacağı da var, bir patlayıcı gördüğünüzde ne yapmanız gerektiği de…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukraynalıların dört ayaklı dostları istilaya karşı mücadelede görev yaparken sosyal medyada dünyanın sempatisini kazanıyor. 

Koklayarak mayın bulmakla görevli Patron da onlardan biri. Ukrayna Devlet Acil Hizmetler Birimi adına çalışan bu köpek, internette yüzbinlerce takipçiye sahip.

Şimdiden Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Yüzüklerin Efendisi'nin yıldızlarından Orlando Bloom gibi pek çok ünlüyle tanıştı. 

köpek

Patron'un Instagram hesabından umudu büyütecek mesajlar da paylaşılıyor (Ukrayna Devlet Acil Hizmetler Birimi)


Hem hizmetlerimden dolayı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'den madalya aldı hem de kendisi adına pul bastırıldı. Çizgi filmlerde kullanılan Patron, çocukları infilak etmemiş patlayıcılara karşı uyarıyor. 

köpek

Jack Russell terrier cinsi köpeğin meslektaşları savaşta ölüp yaralanırken, kendisi de hem onlar hem de insanlar için yardım topluyor (Ukrayna Devlet Acil Hizmetler Birimi)​​​​​​​


Patron'un sahibi Mihaylo İlyev, köpeğinin yabancı liderlerle fotoğraflarının özellikle mayın temizleme ekipmanı bağışlarını artırdığını söylüyor.

BBC'ye konuşan İlyev, Patron'un Ukrayna Devlet Acil Hizmetler Birimi'ndeki patlayıcı bulma görevini sürdürdüğünü belirterek şu ifadeleri kullanıyor:

Küçük dostlarımız terk edilerek veya yaralanarak kendilerini zor zamanların içinde buluyor. Onların da yaşamak istediğini, onların da yardım istediğini fark ediyoruz.

kedi

Stepan'ın sahibi Anna, savaşın dehşetini çocuklara unutturmak için paylaşımlarda mizaha da yer verdiklerini söylüyor (Instagram/loveyoustepan)​​​​​​​


Stepan adındaki bu kediyse savaştan önce Harkiv'de yaşıyordu. Rusya'nın istilası, yaşadığı kenti enkaza çevirince Instagram hesabı önem kazandı. 1 milyon 300 bini aşkın takipçiye sahip hesap, savaşta yaralanan hayvanlar için geçen sene 15 bin eurodan fazla bağış topladı. 

Haziranda Ukrayna'nın güneyindeki Kahovka Barajı vurularak yıkıldığında sel suları altında kalan topraklarda yaşayan hayvanlar, Stepan'ın topladığı yardımlarla kurtarıldı. 


Harkiv'de top atışıyla zarar gören bir kütüphanenin onarılmasında da önemli rol oynadı.

Önceden bölgede yaşayanların çoğunlukla konuştuğu Rusçada yayın yapan hesap, artık Ukrayna diline dönmüş durumda. Stepan'ın sahibi Anna, bu değişimi şöyle açıklıyor:

'Rus dünyası'nın ne menem bir şey olduğunu gördükten sonra hepimiz zihinsel olarak değiştik. Ukraynaca benim hayatımın, ülkemin ve ulusumun bir parçası.

 

Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU