Güney Kore polisi 300'den fazla filmin gişe rakamlarının şişirildiğini açıkladı

Yetkililer 462 filmin incelendiğini ve bazı film dağıtım şirketlerinin savcılığa sevk edildiğini açıkladı

Hyun Bong-sik ve Song Kang-ho, Acil İniş'te (Showbox)

Güney Kore polisi, son 5 yılda 323 filmin gişe performansının sahte şekilde şişirildiğine dair kanıtlar bulduğunu iddia etti.

Variety'nin haberine göre bunun sonucunda, 16 Ağustos Çarşamba günü Seul Metropolitan Polisi, 24 film dağıtım şirketinin yanı sıra büyük salon zincirlerinden 69 kişiyi savcılığa sevk ettiklerini açıkladı. Savcılar daha sonra cezai kovuşturma başlatılıp başlatılmayacağına karar verecek.

Polis teşkilatının yolsuzlukla mücadele ve kamu suçları soruşturma bölümü soruşturmaya önceki aylarda başladı ve haziranda ülkenin en büyük üç film dağıtımcısına baskın düzenledi: CJ-CGV, Megabox ve Lotte Cinema.

O dönemde Showbox, Lotte Entertainment ve Kidari'nin de aralarında bulunduğu diğer firmalarda da arama yapıldığı bildirilmişti. Dedektiflerin toplamda 98 film dağıtımcısını ve 462 yerel filmi soruşturduğu bildirildi.

Yerel haber ajansı Yonhap'ın haberine göre polis, "Film dağıtımcılarıyla gizli anlaşma içinde olan sanık sinema salonu yetkililerinin, salonlarında gösterime giren filmlerin gişe sıralamalarını yükseltmek için Mart 2018'den bu yıl hazirana kadar Kore Film Konseyi'nin gişe derleme hizmetine [Kobis] şişirilmiş bilet satış bilgileri girdikleri iddia ediliyor" açıklamasını yaptı.

Sanıklar, belirli gösterim saatlerindeki biletlerin tükendiğini yanlış şekilde bildirmiş ve iddia edilen hile sonucunda toplam 2,67 milyon izleyici fazla sayılmış.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Independent yorum için CJ-CGV, Megabox ve Lotte Cinema'la iletişime geçti ancak henüz yanıt alamadı.

İzleyici sayısı manipülasyonuna maruz kaldığı iddia edilen 323 film arasında eski Adalet Bakanı Cho Kuk'un yer aldığı 2022 yapımı belgesel The Red Herring ve 2021 yapımı aksiyon gerilim filmi Acil İniş (Emergency Declaration) gibi tanınmış yapımlar da bulunuyor.

Dünya prömiyerini 74. Cannes Film Festivali'nde yapan Acil İniş'in başrollerinde Song Kang-ho (Parazit), Jeon Do-yeon ve Lee Byung-hun (Squid Game) yer alıyor.

Ancak film, dağıtımcısı Showbox tarafından tekrarlanan ertelemelerin ardından, bir yıldan uzun süre sonra Ağustos 2022'de gösterime girebilmişti. Kore Film Konseyi'nin (KOFIC) internet sitesi KoBiz'de halen mevcut olan verilere göre, filmin 2,06 milyon bilet sattığı ve 15,7 milyon dolar brüt gelir elde ettiği bildiriliyor.

Abartılı gişe hasılatı rakamları, filmlerin gerçekte olduklarından daha başarılı görünmelerinin yollarından biri olabilir. Bu da izleyicilerin ilgisini artırarak film dağıtımcılarının daha fazla sinemada belirli filmlerin izlenmesini sağlamasına yol açabilir ki böylece nihayetinde sahte başarıyı yasal başarıya dönüştürür.

Uzun vadede, hileli gişe rakamları TV lisansları, çevrimiçi platform ve yan piyasa performansı için daha yüksek ücretlere yol açabilir.

İddia edilen bu bilet satış manipülasyonlarının çoğu, sinema sektörünün ciddi şekilde etkilendiği ve KOFIC'in bilet kuponları şeklinde yan yardım sağladığı Kovid döneminde meydana gelmiş.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU