Kara Şövalye Yükseliyor'un finalinde meğer mantık hatası yokmuş

Nolan'ın üçlemesinin tartışma yaratan finali, nükleer silah uzmanı tarafından incelendi

Kara Şövalye Yükseliyor, dünya çapında 1 milyar doların üzerinde hasılat elde etmeyi başarmıştı (Warner Bros)

Son yılların en önemli süper kahraman üçlemelerinden biri, yönetmen Christopher Nolan'ın, Batman'i cesur ve ayakları yere basan bir yaklaşımla ele aldığı Kara Şövalye serisiydi.

Batman, Gotham'ı korumak için son kez gölgelerden çıkmış ve üçleme, 2012'de Kara Şövalye Yükseliyor'la (The Dark Knight Rises) son bulmuştu.

Kafa karıştıran final

Üçlemenin son halkası da serinin diğer filmleri gibi çoğunlukla iyi karşılanmış, hem eleştirmenlerin hem de sinemaseverlerin beğenisini kazanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna rağmen pek çok kişi, Kara Şövalye Yükseliyor'un finali, özellikle de Batman'in nükleer bombayı şehirden uzaklaştırma şekli ve bundan kaynaklanan bir serpinti olmaması konusunda ikilemde kalmıştı. 

Insider'ın hazırladığı özel haberde nükleer silah uzmanı Greg Spriggs, Kara Şövalye Yükseliyor'un finalini analiz etti.

Spriggs'e göre filmin, nükleer bombanın patlamasını tasvir etme biçimi aslında bazılarının düşündüğünden çok daha inandırıcıydı:

Uzmandan tartışmalı sahneye 10 üzerinden 7

"Aslında bu en iyilerinden biriydi, doğru şekle sahipti ve parlama süresi vardı" diyen fizikçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ateş topu eninde sonunda soğur ve radyatif ısı transferi ile çok hızlı bir şekilde soğur. Dolayısıyla ateş topunun parlamaya devam ettiği süre parlama süresi olarak adlandırılır. Bu mantar şeklindeki bulutlar havada 40 bin feet yüksekliğe kadar çıkabilir, bu yüzden onu çok uzaklardan görebilirsiniz.

Spriggs, pek çok sinemaseverin aklına takılan ayrıntıyı da açığa kavuşturdu:

Rüzgar doğrudan onlara doğru esmediği sürece nükleer serpinti tehlikesi olmazdı. Yani genel bir kural vardır, bulutun mantar şeklindeki tepesine bakarsanız, eğer beyazsa, o zaman çoğunlukla sıfır serpinti olacaktır.

Sahneye 10 üzerinden 7 verdiğini söyleyen Spriggs, nereden puan kırdığını da şöyle açıkladı:

Yani suyun üzerinde patlattıysanız, çok az serpinti olur. O sahnede köprüde duran insanlar bir esinti hissetti. Bu çok erken oldu, şok dalgasının oraya ulaşması için sınırlı bir süre gerekirdi. Ben olsam 10 üzerinden 7 verirdim. Parlama ve patlamanın şekli iyiydi.

Spriggs'in açıklaması sadece Kara Şövalye Yükseliyor'un finalini daha inandırıcı kılmakla kalmıyor, aynı zamanda Bruce Wayne'in en ünlü karakter özelliklerinden birini de onurlandırıyor. 

Karakterin DC Comics'teki başlangıcından bu yana, Batman her zaman bir dedektif ve analist olarak parlak zekasıyla öne çıkmıştı. Batman'in sadece zekası bile onun süper gücü olabilir. 


Independent Türkçe, Insider, ScreenRant

DAHA FAZLA HABER OKU