41 milyon yıllık balina fosili Mısır'da bulundu

2,5 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor

Tutcetus rayanensis'in nasıl göründüğünü modelleyen illüstrasyon (Ahmed Mursi/Mansoura Üniversitesi)

Mısır'da paleontologlar 41 milyon önce yaşamış bir balina türünün fosilini buldu.

Nesli yok olan türün, balinaların kara canlısından deniz canlısına geçiş sürecini tamamladıkları dönemde yaşadığı tahmin ediliyor.

Araştırma ekibi bulunan balina türüne, Mısır Kralı Tutankamon ve fosilin bulunduğu Wadi El-Rayan Koruma Alanı'nın isminden esinle "Tutcetus rayanensis" ismini verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2,5 metre uzunluğunda ve yaklaşık 187 kilogram ağırlığında olduğu tahmin edilen Tutcetus'un balinaların tamamen suda yaşamaya başladığı dönemden itibaren tespit edilen en küçük balina türü olduğu düşünülüyor.

Araştırmaya liderlik eden Kahire Amerikan Üniversitesi'nden Hesham Sallam, araştırmanın tamamen deniz yaşamına geçişin ilk dönemlerini belgeyen bir keşif olduğunu söyledi.

Sallam, tamamen denizde yaşayan ilk balinaların, vücutlarının su akımına uygun şekilde gelişmiş olduğunu, güçlü bir kuyruk ve kuyruk yüzgecinin bulunduğunu ve bacak olarak tanımlanabilecek arka bacaklara sahip son tür olduğuna dikkat çekti. Sallam, bu bacakların yürümek için değil muhtemelen çiftleşmek için kullanıldığını söyledi.

fosil
41 milyon yıllık fosili keşfeden araştırma ekibi (AFP)


Araştırma ekibinde yer alan Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Erik Seiffert ise Mısır'daki Batı Çölü'nün balinaların erken evrimini ve deniz yaşamına geçiş sürecini anlamak için dünyadaki en önemli yer olduğuna dikkat çekti.

Keşfin yapıldığı Batı Çölü'ndeki Fayum Vahası, Kahire'nin 150 kilometre kadar güneybatısında yer alıyor ve UNESCO'nun Dünya Miras Alanı listesinde bulunuyor. 

Yüzlerce balina fosiline ev sahipliği yapan vahanın 34 ila 56 milyon yıl önceki Eosen döneminde bölgeyi kaplayan tropikal bir denizin dibinde yer aldığı düşünülüyor.


Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU