İsveç'in 10 yeni nükleer reaktör inşa etme planı tepki çekti

Uzmanlar planın maliyetine dikkat çekiyor

İsveç hükümeti ekimde ülkenin "%100 yenilenebilir" olan enerji politikasını "%100 fosilsiz" olarak değiştirmiş ve nükleer enerji üretiminin önünü açmıştı (Reuters)

İsveç'in gelecek 20 yılda en az 10 yeni nükleer reaktör inşa etme planı çevre uzmanlarının tepkisini çekti.

İskandinav ülkesinin nükleer reaktör sayısını iki katından fazlaya çıkarma planının fazla maliyetli olacağına dikkat çeken uzmanlar, yapımı planlanan reaktörlerin ülkenin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için geç kalacağını da belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarşamba günü konuyla ilgili bir açıklama yapan İsveç İklim Bakanı Romina Pourmokhtari, iklim hedeflerine ulaşmak için gelecek 20 yılda ülkedeki elektrik üretiminin iki katına çıkarılması gerektiğini söylemişti.

Pourmokhtari, "İklim geçişi, elektrik üretimini iki katına çıkarmamızı gerektiriyor ve nükleer enerji bunu başarmamızda belirleyici rol oynayacak" ifadelerini kullanmıştı.

İsveç'te halihazırda Forsmark, Oskarshamn ve Ringhals bölgelerinde 6 nükleer reaktör bulunuyor ve bunlar ülkenin elektrik üretiminin yüzde 30'unu gerçekleştiriyor.

Yeni reaktörlerin maliyetinin vergi mükellefleri üzerine orantısız yük bindireceği tartışmalarının yaşandığı İsveç'te, yeni planın kamuoyundan güçlü bir destek alamadığı da biliniyor.

Hükümetin yeni reaktörlere ihtiyaç duyulduğu açıklamasına karşı çıkan ve kararın "sembolik" olduğunu savunan Lund Üniversitesi'nden profesör Lars J. Nilsson, "Kesin olarak 10 yeni reaktöre ihtiyacınız olduğunu söyleyemezsiniz. Şu anda İsveç'in elektrik üretimi rüzgar enerjisi yoluyla artırılıyor" dedi.

Olası nükleer reaktör inşasının maliyetine dikkat çeken Nilsson, hükümetin geniş kapsamlı garantiler vermemesi durumunda yeni bir reaktör inşa edilmesini beklemediğini söyledi. 


Hükümetin iklim hedefleri için bir şeyler yaptığı göstermek adına sahte hedefler ürettiğini belirten İsveçli bilim insanı, "Bu kararı, gerçek bir değişim yaratmaktan uzak sembolik bir adım olarak görüyorum" diye konuştu.

İsveç'in yeşil enerjide küresel lider olma itibarını kaybettiği belirten Nilsson, bu konudaki ilerici adımların artık Avrupa Birliği'nden geldiğine dikkat çekti.

İsveç'in en büyük çevre örgütü Naturskyddsföreningen'in genel sekreteri Karin Lexen ise, "Yeni rüzgar santralleri kurmak için daha fazla nükleere ihtiyacımız var diyen enerki bakanıyla aynı fikirde değiliz. Bunun biraz eski moda olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Lexen ayrıca hükümeti, dikkatleri iklim sorunundan başka yöne çekmeye çalışmakla suçladı.

İsveç'te geçen aylarda kurulan koalisyon hükümetinin anlaşmasında nükleer güce yapılacak yatırımların kredi garantileri ve fiyat değişiklikleriyle daha kârlı hale getirilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı.


Independent Türkçe, Guardian, Tech Times

DAHA FAZLA HABER OKU