Oppenheimer tüm zamanların en çok hasılat yapan II. Dünya Savaşı filmi oldu

J. Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatan biyografik film küresel gişede 550 milyon dolar sınırını hızla aştı

Oppenheimer bugüne kadar resmen en çok hasılat yapan II. Dünya Savaşı filmi oldu.

Christopher Nolan'ın küresel gişede 550 milyon dolar sınırını hızla aşan filmi, övgü dolu eleştiriler aldı.

Geçen ay sinemalarda gösterime giren Oppenheimer, teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın (Cillian Murphy) yaşadığı güçlükler ve sıkıntıların yanı sıra atom bombasının icadını konu alan üç saatlik bir biyografik film.

Filmin büyük bölümü Oppenheimer'ın savaş döneminde Los Alamos'ta yer alan laboratuvarındaki çalışmalarına ve ardından filmde Robert Downey Jr.'ın canlandırdığı hükümet yetkilisi Lewis Strauss tarafından uğradığı siyasi zulme odaklanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Box Office Mojo'nun son tahminlerine göre Oppenheimer, yine Nolan'ın çektiği ve 527 milyon dolar küresel gişe hasılatı elde eden bir önceki rekorun sahibi Dunkirk'ü geride bıraktı. Başrollerinde Tom Hardy, Harry Styles ve Murphy'nin yer aldığı film, Fransa Muharebesi esnasında gerçekleşen Dunkirk Tahliyesi etrafında şekilleniyor.

Savaş filmleri tarihindeki etkileyici rakamlarına rağmen Oppenheimer, "Barbenheimer" muharebesinde geride kalıyor. Greta Gerwig'in Barbie'si, her iki filmin de gösterime girmesinden sonra geçen aynı süre içinde 1 milyar doların üzerinde hasılat elde etti.

The Independent'tan Clarisse Loughrey 5 üzerinden 4 yıldız verdiği eleştirisinde, Oppenheimer'ı "Christopher Nolan'ın en iyi ve kendisini gözler önüne en çok serdiği çalışması" diye nitelendirdi.

Loughrey şöyle yazdı: 

Gelenekçi bir bakışa sahip ustalıkla ve güçlü, sinematik bir hayal gücüyle anlatılan son derece huzursuz edici bir hikaye. Nolan burada 20. yüzyılın en tartışmalı miraslarından biri olan, 'atom bombasının babası' J. Robert Oppenheimer'ın mirasını, çözülmesi gereken bir matematik bulmacası gibi ele alıyor.

 

Oppenheimer
Tom Conti (solda) Albert Einstein ve Murphy, J. Robert Oppenheimer rolünde Oppenheimer'da (Universal Pictures/Melinda Sue Gordon)


The Independent'a verdiği bir röportajda Nolan, Oppenheimer'ın "şimdiye kadar yaptığı en büyük film" olduğunu söylemişti.

Nolan 100 milyon dolarlık film için "Yapmak istediğim film daha küçük çaplı yapılamazdı" demişti.

Mesele para değil, mesele bütçe değil. Beni bu filme çeken şey hikayenin büyüklüğüydü.

Oppenheimer ve diğer bilim insanları atmosferi ateşe verip tüm dünyayı yok etme ihtimalini tamamen eleyemiyor ama yine de testi harekete geçiriyor; birilerinin hepimiz ve tüm torunlarımız adına bu riski alması fikri var burada. Bundan daha büyük bir şey yok.

Oppenheimer 21 Temmuz'da sinemalarda gösterime girdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU