Bangladeş'te onlarca Kuran'ın yakılması protesto edildi: 14 polis yaralı

Baskı hatası nedeniyle onlarca Kuran'ı yakan iki kişi gözaltına alındı

Sylhet'te Kuranların yakılması üzerine çıkan çatışmada emniyet personeli öfkeli kalabalığı dağıttı (AFP)

Bangladeş'te düzinelerce Kuran'ın yakılmasını protesto etmek için binlerce kişi sokağa çıkarken en az 14 polis memuru yaralandı.

Pazartesi günü ülkenin kuzeydoğusundaki Sylhet kentinde Dhanupara Ideal Koleji müdürüyle beraber bir kişi daha kutsal kitapları yakma suçlamasıyla gözaltına alındı.

Müdür Nurur Rahman ve Mahbub Alam'ın Kuranları "çok eski ve bazılarında baskı hataları" olduğu için yaktığı belirtiliyor. Yerel polis, en az 45 yanmış Kuran kopyasına el koyduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'ye göre, pazarı pazartesiye bağlayan gece patlak veren protestolarda polis "en az 10 bin kişilik" kalabalığı dağıtmak için plastik mermi ve gözyaşartıcı gaz kullandığını açıkladı.

Öfkeli kalabalığın, kitapları imha etmekle suçlanan iki adama saldırdığı bildirildi. Dhaka Tribune bir yetkilinin, "Bir noktada insanlar onlara saldırdı. Müdür ve diğer adam feci şekilde dövüldü. Sonra polis onları kurtardı" dediğini belirtiyor.

Bir başka polis memuru çatışmalarda en az 14 polisin yaralandığını söylediyse de göstericiler arasındaki yaralanmalarla ilgili detay vermedi. 

Protestocular daha sonra Sylhet-Sunamganj otoyolunu kapatmaya çalıştı ancak durum nihayetinde gece 2'den sonra kontrol altına alındı.

Olay, Müslümanların çoğunlukta olduğu Güney Asya ülkesinin, İsveç ve Danimarka'da Kuran'a halka açık şekilde yapılan saygısızlıklara karşı çıktığı bir dönemde yaşandı.

Her iki ülke de söz konusu saygısızlıkları kınarken ifade ve toplanma özgürlüğüne ilişkin yasalarının da arkasında durdu. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson daha önce protesto için "yasal ancak uygunsuz" demiş ve izin yetkisinin poliste olduğunu belirtmişti.

Dakka ayrıca Stockholm'deki bir caminin dışında Kuran nüshası yakılmasını protesto için İsveç Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jakob Etaat'ı çağırmıştı.

Daha önce temmuzda, 57 İslam ülkesinden oluşan bir grup Kuran'a yönelik saygısızlık eylemlerinin önlenmesi amacıyla ortak tedbirler alınması çağrısında bulunmuş ve dini nefrete son verecek uluslararası bir yasa talep etmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU