Bugüne dek bulunan en eski denizanası türü keşfedildi

"Kaya katmanlarında korunmuş böylesine inanılmaz derecede narin hayvanları bulmak harika bir keşif"

Denizanalarının Dünya üzerinde ortaya çıkan en eski hayvan gruplarından biri olduğu düşünülüyor (Christian McCall)

Bilim insanları, 500 milyon yıl önce yaşamış en eski yüzen denizanası türünü keşfetti. Bu, Dünya'daki en eski hayvan türlerinin kökenine ışık tutan bir gelişme.

Burgessomedusa phasmiformis adı verilen yeni tür, bugünkü kutu denizanalarını, diğer denizanalarını ve hidroidleri içeren bir hayvan grubuna ait. Bu grup, medusa (denizanalarının en tipik formu -ed.n.) üreten hayvanlar veya medusozoa diye de adlandırılıyor.

Ontario Kraliyet Müzesi'nden bilim insanlarının da aralarında yer aldığı araştırmacılar, bu keşfi Kanada'daki Burgess Şeyli fosil sahasında bulunan ve çoğu 1980'lerin sonu ve 1990'larda keşfedilmiş, son derece iyi korunmuş bazı örneklere dayanarak gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, denizanalarının yaklaşık yüzde 95'inin sudan oluştuğunu göz önüne alarak, bunun dikkate değer bir bulgu olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılara göre bulgular, modern yüzen denizanalarının tabak veya çan şeklindeki vücutları gibi tipik bazı anatomik özelliklerinin yaklaşık 505 milyon yıl önce zaten evrimleşmiş olduğunu gösteriyor.

Proceedings of the Royal Society B adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, iç anatomi ve dokunaçların dikkat çekici ayrıntılarını koruyan yaklaşık 200 denizanası fosili analiz edildi. Bazı örneklerin uzunluğu 20 santimetreden fazlaydı.

Medusozoa'lar; mercanlar ve deniz şakayıklarını da içeren, Dünya üzerinde var olmuş en eski hayvan gruplarından birinin parçası.

Önceki araştırmalarda 560 milyon yıllık kayalardaki fosilleşmiş polipler gün yüzüne çıkarılarak erken mercan evrimine ışık tutulmuştu. Ancak serbest yüzen medusa veya denizanasının kökeni belirsizliğini koruyor.

Bilim insanları yeni analize dayanarak, Burgessomedusa phasmiformis türünün dokunaçlarıyla serbest yüzebildiğini ve bu sayede büyük avları yakalayabildiğini belirtiyor.

Çalışmanın ortak yazarı Joe Moysiuk, "Denizanaları ve akrabalarının evrimleşen en eski hayvan gruplarından biri olduğu düşünülse de Kambriyen fosil kayıtlarında tespit edilmeleri epey zor. Bu keşif, bu hayvanların o dönemde etrafta yüzdüklerine dair hiçbir şüphe bırakmıyor" dedi.

Araştırma ayrıca 500 milyon yıl önceki besin zincirinin daha önce düşünülenden çok daha karmaşık olduğunu ve avlanmanın yüzen büyük eklembacaklılarla sınırlı olmadığını gösteriyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından Jean-Bernard Caron, "Bu dağların zirvesindeki kaya katmanlarında korunmuş böylesine inanılmaz derecede narin hayvanları bulmak harika bir keşif. Burgessomedusa, Kambriyen besin ağlarının karmaşıklığına katkıda bulunuyor" dedi.

Dr. Caron, "Bu, Burgess Şeyli'nin koruduğu ve Dünya'daki yaşamın evrimini kayıt altına aldığı olağanüstü hayvan soylarına bir yenisini daha ekliyor" ifadelerini kullandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU