İsrail tüm dünyaya doğalgaz ihracatını artırmak istiyor

Ülkede iç ihtiyacı garanti altına almak için doğalgaza ihracat kısıtlaması uygulanıyor

Leviathan doğalgaz sahasında 22 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor (Reuters)

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, ülkenin doğalgaz rezervlerinden ihracata ayrılan payın artırılması gerektiğini söyledi.

15 yıl boyunca ülkenin Akdeniz'e olan kıyılarında çok büyük doğalgaz rezervleri keşfeden İsrail yönetimi, gelecekte iç ihtiyacı karşılamayı garanti altına almak için doğalgazda ihracat sınırı uygulamaya başlamıştı.

Yıllar boyunca İsrail kamuoyunun gündem maddelerinden biri olan bu tartışma geçen ay İsrail bütçe direktörü Yogev Gardos'un çok fazla doğalgaz ihracatı yapıldığı uyarısında bulunmasının ardından yeniden alevlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022'de İsrail'deki enerji şirketleri 21,29 milyar metreküp doğalgaz üretmiş, bunun 9,21 milyar metreküpü ihraç edilmişti. İsrail gazının önemli bölümü Mısır ve Ürdün'e satılmıştı.

Ancak Ortadoğu ülkesi enerji konusunda artık bir yol ayrımında.

İsrail yönetimi gelecek yıllarda gaz üretimini ikiye katlayarak, yeni enerji kaynağı arayışındaki Avrupa dahil farklı pazarlara açılmak istiyor. Bu politika doğrultusunda geçen günlerde bir ihale düzenleyen İsrail Enerji Bakanlığı 4 keşif sahasını 5'i İsrail pazarına yeni giren 9 farklı şirkete sunmuştu.


Ancak yabancı alıcılara erişimi kısıtlanan ve İsrail pazarından da küçük bir pay alabilen şirketlerin üretimi artırmak için yatırım yapma konusunda istekli olmayabileceğinden endişe ediliyor.

Enerji Bakanı Katz'da bu hafta Leviathan doğalgaz sahasına yaptığı ziyarette bu durumu hatırlatarak, "Kontrollü bir şekilde doğalgaz ihraç etme kabiliyetimiz, İsrail'in bölgedeki ve dünyadaki pozisyonunu güçlendirecek harika bir diplomatik silahtır" diye konuştu.

Katz, "Ekonomik etkisi ve diplomatik yararını düşünürsek, kesinlikle ihtiyaç duyulan miktara göre gaz ihracatını artırma kararı almalıyız" ifadelerini kullandı.

Katz'ın ziyaret ettiği Leviathan doğalgaz sahası, ülkedeki en büyük gaz sahası konumunda. Bu sahada çalışan Chevron, NewMed Energy ve Ratio Energies gibi şirketlerin üretim miktarını 12 milyar metreküpten 21 milyar metreküpe yükseltmek istediği biliniyor.


Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU