Yeni bir "bebek volkan" doğuyor: Görkemli olay canlı yayımlanıyor

Giderek büyüyen krater, Dünya'nın en yeni volkanı unvanını kazandı

Yerel halk ve turistler, 10 Temmuz'da başladığından beri patlamanın sıradışı görüntülerini kaydediyor (Anthony Quintano / Flickr)

İzlanda'nın Litli-Hrútur bölgesinde yeni doğmakta olan "bebek volkanın" lavlar saçtığı görüntüler, YouTube'da günlerdir canlı yayımlanıyor.

İzlanda Ulusal Yayın Servisi RÚV'un yayımladığı görsel şölen niteliğindeki görüntüler, bazı bilimsel çevrelerde Dünya'nın en yeni volkanı unvanını kazanan yanardağın oluşum sürecine ışık tutuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 Temmuz 2023'te bölgede havaya lav ve gaz fışkırtan üç çatlak belirdi. Çatlaklardan ikisi bir gecede kapanırken, kalan çatlak o zamandan beri yüksekliği 30 metreyi aşan bir kratere dönüştü.

Yeni bebek volkanın doğduğu Litli-Hrútur, Fagradalsfjall volkanik bölgesinin bir parçası.

Öte yandan bu bölge, 800 yıldır hareketsizdi. Mart 2021'de ve Ağustos 2022'de ilk aktiviteler patlak vermişti. Ağustostaki patlamadan hemen önceki günlerde ise binlerce küçük ölçekli deprem kayda geçmişti.

Ancak uzmanlar son lav akışının 25 Temmuz'da şiddetlendiğini ve şimdiden 12,4 milyon metreküp hacme ulaştığını bildirdi.
 


Litli-Hrútur, başkent Reykjavik'in sadece 30,6 kilometre güneybatısında yer alıyor.

Patlamanın hemen ardından biriken zehirli gazlar, yetkililerin bölgeye erişimi kısıtlamasına neden oldu. Ayrıca ilk gün boyunca hızlı akan lavlar kuru ve yosunlu arazide yangınlara sebebiyet verdi.

İtfaiyeciler durumu kontrol altına almayı başardı. Böylelikle bölge 17 Temmuz'dan itibaren turistlere açıldı.

Ancak yetkililer her an bölgeye erişimin kısıtlanması kararı alabilir. Bölgenin durumu her gün yeniden değerlendiriliyor.

 

Independent Türkçe, IFL Science, Avrupa Uzay Ajansı

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU