Fiji lideri Rabuka'nın "Kafamı çarptım" diyerek Çin ziyaretini iptal etmesi şüphe uyandırdı

Pekin, "Rambo" lakaplı başbakanın durumunu "anlayışla" karşıladı

Fiji'de 10 gün süren anlaşmazlığın ardından eski darbeci Rabuka, aralıkta başbakan olarak seçilmişti (@slrabuka / Twitter)

Fiji Başbakanı Sitiveni Rabuka, telefonuna bakarken kafasını kapıya çarptığı gerekçesiyle Çin ziyaretini iptal ettiğini söyledi. Fakat Pekin yönetimiyle arayı açmak isteyen liderin açıklaması şüphe çekti. 

"Rambo" lakaplı Rabuka, salı günü Twitter hesabından paylaştığı videoda, "Bu sabah küçük bir kaza geçirdiğim için başıma pansuman yaptırdım, hastaneden yeni döndüm" dedi.

Fiji lideri, bugün Çin'e gerçekleştireceği ziyareti iptal etmek zorunda kaldığını ama ileride tekrar bir davet alması durumunda gideceğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoda, Rabuka'nın gömleğindeki kan izleri ve başındaki yara da dikkat çekti.

Çin'in Fiji Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "durumun anlayışla karşılandığı" belirtildi.

Rabuka'nın ziyaret planı, Çin'in güvenlik işbirlikleri ve ticari anlaşmalarla ABD'ye karşı Pasifik'teki nüfuzunu artırma hamlelerinin ardından geldi.

Fiji liderinin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le Çengdu şehrinde görüşmesi planlanıyordu.
 


Öte yandan Rabuka, geçen ay yaptığı açıklamada Çin'le 2011'de imzalanan ve 2013'te kapsamı genişletilen güvenlik işbirliği anlaşmasından çekilme ihtimalini masaya yatırdıklarını söylemişti. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Pekin yönetimiyle arayı açmak isteyen liderin açıklamasının, bu nedenle şüphe uyandırdığını yazdı. 

Yeni Zelanda'daki Canterbury Üniversitesi'nden Alex Tan, "Tabiri caizse tuhaf bir kaza ama duruma çok da uygun düşüyor" yorumunu yaptı.


Independent Türkçe, New York Times, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU