Her gün 24 çocuk Sudan savaşının kurbanı oluyor

Sivil toplum kuruluşu ACLED’e göre devam eden savaş şimdiye kadar en az 3 bin 900 kişinin ölümüne sebep oldu

Fotoğraaf: AA

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan bir rapora göre Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 100 gündür devam eden ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan savaşta, her gün ortalama 24 çocuk kaçırılıyor veya yaralanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sivil toplum kuruluşu ACLED’e göre ise herhangi bir çözüm beklentisi olmadan devam eden savaş şimdiye kadar en az 3 bin 900 kişinin ölümüne sebep oldu. Sağlık kaynaklarının gerçek ölü sayısının çok daha yüksek olduğunu belirtiği biliyor. Özellikle Hartum ve Darfur bölgesinde yoğunlaşan savaşın en savunmasız halkalarından birini çocuklar oluşturuyor.

UNICEF tarafından dün (pazartesi) yayınlanan bir raporda ‘saatte ortalama en az bir olmak üzere toplam 2 bin 500 acil çocuk hakları ihlali raporu’ alındığı bildirildi. Raporda, “gerçek sayı bundan çok daha yüksek ve bu, yaklaşık 14 milyon çocuğun insani desteğe ihtiyaç duyduğu bir ülkede, krizin en savunmasız gruplar üzerindeki acımasız etkisinin göstergesidir” ifadeleri yer aldı.

AFP'ye göre, UNICEF’in elindeki rakamlar “çatışmada en az 435 çocuğun öldüğünü ve 2 bin 25 çocuğun yaralandığını” gösteriyor.

Ayrıca Sudan'da silahlı kuvvetler ile HDK arasındaki “savaşı durdurmak için siyasi bir vizyon geliştirmek” amacıyla Mısır'ın başkenti Kahire'de dün başlayan toplantılar devam ediyor. Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Malik Agar, "Özgürlük ve Değişim" hareketinin de katıldığı görüşmelerde, ortak bir vizyonu netleştirmek için Kahire'de birçok Sudanlı siyasi ve partizan olmayan şahsiyetle istişare toplantılarını sürdürüyor.

ÖDBG’den toplantılara katılanlara göre toplantılara katılan siyasi parti ve güçlerin liderlerinin sayısı 45’e ulaşıyor. Söz konusu isimler arasında ÖDBG liderlerinden Yaser Arman da bulunuyor.

                                                                         

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU