Dahmer kurbanlarının aileleri dizinin 13 Emmy adaylığına tepkili

"Bu dizi, başkalarının acı ve ıstırabından faydalanarak kâr ve eğlence değerine öncelik vermiştir"

IMDb kullanıcılarının 7.9 puan verdiği dizi, Rotten Tomatoes'dan 100 üzerinden sadece 57 alabildi (Netflix)

Netflix'in Canavar: Jeffrey Dahmer'ın Hikayesi (Monster: The Jeffrey Dahmer Story) dizisi, geçen hafta 13 dalda Emmy ödülüne aday gösterildi. Ünlü seri katil Jeffrey Dahmer'ı canlandıran Evan Peters da En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde Emmy adaylığı kazandı. 

Netflix'in tartışmalı dizisi, kazandığı adaylıklarla kendini yeniden eleştiri oklarının hedefinde buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

American Horror Story'nin de yaratıcısı olan Ryan Murphy'nin dizisi, Eylül 2022'de yayın hayatına başladığında, Dahmer'ın kurbanlarının aileleri seri katilin eylemlerinin dramatize edilmesini kınamıştı.

Geçen hafta dizinin, Dahmer'ın babasını canlandıran Richard Jenkins'in En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Dahmer'ın komşusunu canlandıran Niecy Nash-Betts'in En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülleri de dahil olmak üzere birçok adaylık elde ettiği açıklandı.

18 Eylül'de düzenlenecek Emmy Ödülleri öncesinde, kurbanların ailelerinin temsilcisi Thomas Jacobson, The Wrap'e açıklama yaparak adaylıkları eleştirdi.

Bu tasvirleri övüp ödüllendirmek, Dahmer gibi bireylerin eylemlerini normalleştirme ve izleyicileri şiddetin gerçek hayattaki sonuçlarına karşı duyarsızlaştırma riski taşıyor.

Jacobson, 1992'de Dahmer'ın suçlu bulunup 15 kez müebbet hapis cezasına çarptırıldığı davada ailelerin birçoğunu temsil etmişti. 

Dizi, Rita Isbell'in kardeşi Errol Lindsey'nin ölümüyle ilgili verdiği ifade de dahil olmak üzere duruşmadan önemli anları yeniden canlandırmıştı.

Isbell, Insider'a yaptığı açıklamada Netflix ya da Murphy'nin kendisiyle dizi hakkında temasa geçmediğini, Murphy'nin ailelerle temasa geçmeye çalıştığını ancak kimsenin yanıt vermediğini aktardı.

Jacobson, Canavar gibi programların ödüllendirilmesinin, toplumu iyileştirmeye yardımcı olmadığını söyledi ve Netflix'i merhamet yerine kâra odaklanmakla eleştirdi.

"Dahmer dizisi gibi programların ödüllendirilmesinin daha barışçıl ve şefkatli bir toplum yaratma hedefiyle uyumlu olup olmadığının sorgulanması elzemdir" diyen Jacobson, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu dizi, başkalarının acı ve ıstırabından faydalanarak, kurbanın sevdiklerinin duygusal refahı ve mahremiyetinden ziyade kâr ve eğlence değerine öncelik vermiştir.


Independent Türkçe, The Wrap, Insider
 

DAHA FAZLA HABER OKU