Kerç Köprüsü'ne düzenlenen saldırıyı Ukrayna üstlendi

"Ukrayna Güvenlik Servisi ve donanmanın ortak operasyonu"

Drone'larla düzenlenen saldırıda köprünün bir kısmı havaya uçtu (Reuters)

Kırım ve Rusya'yı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'ne düzenlenen saldırıları Ukrayna üstlendi.

Ukrayna'nın iç güvenlikten sorumlu istihbarat teşkilatı Ukrayna Güvenlik Servisi'nden (SBU) kimliğini paylaşmayan bir yetkili, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e saldırının Kiev tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Yetkili, saldırının SBU ve Ukrayna Donanması'nın ortak operasyonuyla düzenlendiğini belirtti.

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, pazarı pazartesiye bağlayan gece köprüye insansız deniz araçlarıyla saldırı yapıldığını bildirdi. Saldırıda iki kişinin hayatını kaybettiği ve bir kız çocuğunun da yaralandığı savunuldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mihail Federov da köprüye insansız deniz araçlarıyla saldırı düzenlendiğini söyledi. Federov, kayıplara dair herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Rusya, düzenlenen iki saldırıda hasar alan köprünün, bugün tek taraflı olarak tekrar trafiğe açıldığını bildirdi. Gidiş gelişin normal şekilde sağlanmasınınsa eylülü bulabileceği belirtildi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de olayı "terör saldırısı" diye niteleyerek, buna karşılık vereceklerini söyledi.

Harkov Belediye Başkanı İhor Terehov ise Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a röportajında, Putin'in terörizm suçlamalarına tepki göstererek, "Ukrayna'ya savaş açtıktan sonra nasıl terörizmden bahsedebiliyorlar? İnsanlarımızı öldürüyorlar. Harkov'da binlerce binayı yıktılar, 150 bin kişi evsiz kaldı" dedi. 

Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'daki köprü, Putin'in emriyle geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan savaşta Rus ordusu için önemli ikmal hatlarından biriydi. Ukrayna'nın haziranda başlattığı karşı saldırısındaki hedeflerinden biri de Rusya'nın Kırım'la bağlantısını kesmek.
 


Saldırının, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuk yaptığı Tahıl Koridoru Anlaşması'nın askıya alınmasının ardından gerçekleşmesi de dikkat çekti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın dün fiilen son bulduğunu açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin Rus gıdalarına ve gübrelerine uyguladığı yaptırımları kaldırması şartıyla anlaşmaya geri dönüleceğini duyurmuştu. 

Öte yandan Peskov, köprüye düzenlenen saldırının anlaşmadan çekilmeleriyle ilgili olmadığını öne sürmüştü.


Independent Türkçe, CNN, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU