Birleşik Krallık'taki vegan gıdaların üçte birinde hayvansal içerik bulundu

Vegan diye işaretlenen gıda ürünlerinin yüzde 90'ı standartlara uygun bulunmadı

Vegan etiketli gıdaların üçte birinden fazlasının hayvansal ürün içerdiği tespit edildi (Pexels)

Birleşik Krallık'taki (BK) vegan etiketli gıdaların üçte birinden fazlasının hayvansal ürün içerdiği tespit edilirken bu durum, alerjisi olan müşterileri potansiyel "trajik sonuçlarla" karşı karşıya bırakıyor.

Hampshire ve Kent Bilimsel Hizmetleri'den müfettişler, süt ve et alternatifi ürünlerin yüzde 39'unun yumurta veya süt ürünü içerdiğini tespit etti.

Müfettişler, vegan diye işaretlenen ürünlerin yüzde 90'ının standartlara uymadığını zira süt ürünü kalıntılarına yönelik testlerde sınıfta kaldığını ya da etiketlerinde hatalar yapıldığını tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu ürünlere çikolatalı trüf, pizza, burger, muffin ve dürümlerin vegan alternatifleri de dahil.

Chartered Trading Standards'ın (Lisanslı Ticaret Standartları Enstitüsü/CTSI) kısa süre önce yaptığı bir anketi yanıtlayan 2 bin kişinin yüzde 76'sı vegan diye tanıtılan ürünlerin hayvansal ürün içermediğine inanıyor.

CTSI'nin CEO'su John Herriman, The Guardian'a vegan ifadesinin "yasal tanımı olmamasından" kaynaklanan belirsizliğin gıda işletmeleri tarafından "istismar edilebileceğini" söyledi.

Herriman "Bu belirsizliğin süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlere alerjisi olanlar açısından feci ve bazen trajik sonuçlar doğurabilmesi, belki de daha büyük bir endişe kaynağı" dedi.

Ne yazık ki birilerinin bu yüzden hayatını kaybettiğinin farkındayız ve bu nedenle yasal açıdan neyin vegan ve bitki bazlı gıda diye tanımlanıp tanımlanamayacağına daha fazla açıklık getirilmesi çağrısında bulunuyoruz.

2017'de, süt ürünlerine karşı akut alerjisi olan 42 yaşındaki Celia Marsh, Pret a Manger'ın Bath'taki şubesinde süt bulaşmış bir süper vegan dürüm yemişti.

Daha sonra paketin içindeki yoğurt sosuna, süt ürünleri işleyen bir tesiste üretilen nişastadan gelen süt proteini kalıntılarının bulaştığı tespit edilmişti.

2022'de Avon bölgesinin adli baştabibi Maria Voisin, Marsh'ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmanın ardından hazırladığı raporda, anafilaksi vakalarının daha iyi raporlanması ve gıda etiketlerinin güncel tutulmasını sağlayacak sağlam bir sistemin hayata geçirilmesi gibi çeşitli tavsiyelerde bulunmuştu.

Rapor, Gıda Standartları Kurumu, BK Sağlık Güvenliği Kurumu, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Britanya Perakendeciler Birliği ve Gıda ve İçecek Federasyonu dahil çeşitli kuruluşlara gönderilmişti.

BK Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı sözcüsü şöyle dedi:

Tüketicilerin satın aldığı gıdaya güvenebilmesini sağlamak adına gıda etiketleri yanıltıcı olmamalı ve bu nedenle gıda alerjisine yol açabilecek bileşenlerin ambalaj üzerinde net bir şekilde vurgulanmasını şart koşuyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU