Komplo teorileriyle bilinen QAnoncular, liderlerinin öldüğüne de inanmıyor

Michael Protzman takipçilerine, JFK'nin ölümden döneceğini söylüyordu. Halihazırda takipçileri, onun ölümünün bir aldatmaca olduğuna inanıyor

(Michael Protzman / Telegram)

QAnon'un komplo teorileri hem çok tuhaf hem de temelsiz oluyor: Demokratların bir pizza salonu aracılığıyla seks ticareti yapan bir grubu yönettiği iddiasından, Donald Trump'ın bir pedofil şebekesine karşı mücadeleye liderlik ettiği teorisine ve John F. Kennedy'nin (JFK), uğradığı suikasttan 50 yıldan uzun süre sonra ölümden döneceği hikayesine kadar.

Şimdiyse bu tarikatın son çılgın komplosu kendi liderinin ölümü etrafında şekilleniyor.

QAnon'un 60 yaşındaki lideri Michael Protzman 30 Haziran'daki arazi motosikleti kazasında "delici olmayan birden fazla yara" sonucu hayatını kaybetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Takipçilerinin Negative 48 diye bildiği Protzman, kaza yaptığında ABD'nin Minnesota eyaletinin Millville şehrindeki Meadow Vadisi Motokros Pisti'nde bir arazi motosikleti sürüyordu.

Bundan yaklaşık bir hafta sonra Rochester'daki Mayo Kliniği'nde yatan Protzman'ın, yaralarından dolayı öldüğünü klinik, VICE News'a doğrulamıştı.

Yoksa ölmedi mi?

Zamansız ölümünden sonraki bir haftada QAnon üyeleri, liderlerinin ölümünü kabul etmeyi reddederek bunun yerine tüm trajedinin bir aldatmaca olduğunu öne sürdü.

Protzman'ın, Trump'ın aslında kılık değiştirmiş JFK Jr. olduğuna ikna etmeyi başardığı grup üyelerinin kullandığı Telegram kanalındaki bir yönetici, "kesin doğrulama" yapılana kadar liderlerinin ölümüyle ilgili tüm paylaşımları kaldıracaklarını söyledi.

Vice'ın haberine göre başka bir üye de Protzman'ın durumu hakkında soru sorduğu için Truth Social grubundan atıldı.
 


Ölümünden önce QAnon lideriyle arası açılan Shelly Mullinax adlı bir takipçi, Protzman'ın ölümüyle ilgili başka bir teori ortaya atarak, arazi motosikleti kazasında liderinin sadece bir parçasının öldüğünü öne sürdü.

Vice'a konuşan Mullinax, aynı zamanda kılık değiştirmiş JFK Jr. olduğunu da söylediği, Protzman'ın iyi tarafının kazadan sağ çıktığını ve kötü tarafının öldüğünü söyledi.

Mullinax, yayın kuruluşuna  şöyle dedi:

Eğer Tanrı'nın onun için planı buysa, her şeyin yakında ortaya çıkacağını biliyorum.

Protzman'ın ölümünün bir aldatmaca olduğu iddiası, aslında QAnon'un son yıllarda ortaya attığı teoriler arasında daha az tuhaf olan iddialardan biri.

QAnon takipçilerini, JFK ve JFK Jr.'ın ölümden döneceğine ikna etmeyi başaran Protzman, Kasım 2021'de hızla kötü bir şöhret kazanmıştı.

Buna inanan yüzlerce kişi Protzman'ın emriyle, geri dönüşlerini görmek için 1963'te JFK'nin suikasta uğradığı Dallas'taki Dealey Plaza'ya gitmişti.

Tahmin edilebileceği gibi JFK ve JFK Jr. görünürde yoktu.

Bunun ardından Protzman hikayesini değiştirerek destekçilerine Trump'ın aslında kılık değiştirmiş JFK Jr. olduğunu ve "Trump'ı yeniden başkomutan yapacaklarını ve QAnon müritlerinin dünyayı yönettiklerine inandığı, küresel bir pedofiller ve kan içen liberal elitler şebekesine zulmederken ona yardım edeceklerini" belirtmişti.

Protzman grup üyelerine, bir miting sırasında Trump'ın sadece onun anlayabileceği gizli bir şifre kullanarak kendisiyle iletişim kurduğunu da söylemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU