Belarus lideri Lukaşenko, Wagner krizini yorumladı: "Kimse bu işle kahraman olmadı"

"Ukrayna, NATO silahlarını kullanıyorsa ben neden başkasının silahıyla savaşamıyorum?"

Belarus'un ilk ve tek devlet başkanı olan Aleksandr Lukaşenko 1994'ten bu yana görevde (Reuters)

Wagner'in silahlı isyanı sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Wagner lideri Yevgeni Prigojin arasında arabuluculuk yapan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, aralarında BBC'nin de olduğu bir grup gazeteciyle dün Minsk'te bir görüşme yaptı.

Birkaç hafta önce Lukaşenko'nun sağlık durumuyla ilgili spekülasyonlar bulunduğunu hatırlatan BBC, Belarus liderinin sağlıklı gözüktüğüne dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wagner'le varılan anlaşma kapsamında Prigojin'in Belarus'a sürgüne gideceğinin hatırlatılması üzerine Lukaşenko, "Bu sabah itibariyle Wagner savaşçıları hâlâ Bahmut'tan sonra çekildikleri kamplarındalar. Yevgeni Prigojin ise St. Petersburg'da. Belki bu sabah Moskova'ya uçmuştur. Belki de başka bir yerdedir. Ama Belarus'ta değil" ifadelerini kullandı.

Lukaşenko, bu gelişmenin anlaşmanın iptal olduğu anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

Geçen hafta Rusya devlet televizyonunun silahlı isyandan Putin'in bir kahraman olarak çıktığı yönündeki yayınını hatırlatan BBC, Moskova ve Minsk'in bu konuda benzer düşüncede olmadığına dikkat çekti.

Lukaşenko gelen soru üzerine konuyla ilgili, "Kimsenin bu durumdan bir kahraman olarak çıktığını düşünmüyorum. Ne Prigojin, ne Putin, ne de Lukaşenko. Bir kahraman yok. Peki bundan çıkarılan ders? Eğer buna benzer silahlı gruplar yaratacaksak, gözümüzü onların üstünde tutmalıyız ve onları dikkate almalıyız" diye konuştu.

Daha önce Belarus'a sevk edilen nükleer silahlarla ilgili kullandığı, "Umarım hiçbir zaman onları kullanma kararı vermek zorunda kalmam. Ama gerekirse kullanmakta da tereddüt etmem" ifadeleri hatırlatılan Lukaşenko bu kez, "Joe Biden veya Başbakan Sunak aynı şeyi söyleyebilirdi. Veya dostum Şi Cinping ve abim Başkan Putin" dedi.

BBC muhabirinin nükleer silahların Belarus'a ait olmadığını ve bu nedenle kullanma kararının da kendisine ait olmayabileceğini söylemesi üzerine Lukaşenko şu şekilde konuştu:

Ukrayna'da tüm ordu yabancı silahları kullanarak savaşmıyor mu? NATO silahları. Çünkü kendi silahları bitti. O zaman ben neden başkasının silahlarıyla savaşamıyorum?

 

Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU