Ukrayna'ya gidecek tanklar: Almanya'dan Polonya'ya "hesabı şişirdin" suçlaması

Etkili Alman dergisi Der Spiegel, iki ülke arasında anlaşma sağlanamaması nedeniyle projenin en az bir ay gerisinde kalındığını iddia etti

Almanya, Ukrayna'ya toplamda en az 180 adet Leopard model tank gönderileceğini bildirmişti (Reuters)

Ukrayna'ya gönderilen tankların bakımı için Polonya'da kurulacak tank bakım merkezinin, Berlin ve Varşova yönetimleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle geciktiği öne sürüldü. 

Almanya’nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel, iki ülke arasında anlaşma sağlanamaması nedeniyle projenin en az bir ay gerisinde kalındığını iddia etti. 

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Polonyalı mevkidaşı Mariusz Blaszczak, ABD’nin Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde nisanda düzenledikleri görüşmede, onarım merkezinin kurulmasında anlaştıklarını duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blaszczak, toplantının ardından yaptığı açıklamada, onarım merkezinin mayıs sonunda açılacağını bildirmişti. 

Fakat Spiegel’ın kimliğini paylaşmadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, merkezin açılmasına ilişkin anlaşmanın taslağının bile henüz onaylanamadığı öne sürüldü.

Anlaşma taslağına göre merkezin, Alman tank üreticileri Rheinmetall ve KMW’nin, Polonya devletine ait savunma sanayisi şirketi PGZ’yle yapacağı ortak girişimle kurulması planlanıyordu. Bunun ardından da tankların bakım masrafları Alman devleti tarafından üstlenilecekti.

Ancak Polonyalı şirketin tank bakım masraflarının miktarını olduğundan çok daha fazla gösterdiği, bu nedenle de şirketler arasında sorun çıktığı iddia edildi.

PGZ’nin Almanya’da sadece 12 bin euroya mal olacak bir tank bakım onarım işlemi için 100 bin eurodan fazla masraf çıkardığı ileri sürüldü. 
 


Haberde, savaşta hasar alan bazı tankların halihazırda tamir için Polonya’ya geri gönderildiğine fakat bunlarla ilgili işlem yapılamadığına da dikkat çekildi. 

Pistorius, pazartesi günü Polonya’ya düzenlediği ziyarette, ülkedeki bakım onarım tesisinin 10 gün içinde hizmete açılmasını talep etmişti. Polonyalı mevkidaşı Blaszczak ise görüşmelerin zorlu geçtiğini ve şirketler üzerinde kontrolleri olmadığını belirtmişti.


Independent Türkçe, RT, Der Spiegel, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU