İran İnsan Hakları raporu: Yılın ilk yarısında 354 kişi idam edildi

"Tahran yönetimi, toplumsal korku yaratmayı amaçlıyor"

Tahran yönetimi, ülkeyi ayağa kaldıran Mahsa Emini eylemlerinde, ABD ve İsrail'in protestoları kışkırttığını da öne sürmüştü (AP)

Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubu, İran'da yılın ilk 6 ayında 354 kişinin idam edildiğini duyurdu.

Grubun pazartesi yayımladığı açıklamada, 1 Ocak - 30 Haziran'da idam edilen 354 kişiden 6'sının kadın olduğu belirtildi. 

Hak grubu, geçen yılın aynı döneminde idam edilen kişi sayısının 261 olduğu, bu yılki rakamınsa yüzde 36'lık artışa denk geldiğine işaret etti.

Açıklamada, idam edilenlerin yüzde 20'sinin Sünni Beluc azınlığından olduğuna da dikkat çekildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, yine geçen yılın aynı döneminde göre idam cezalarının toplamda yüzde 126 arttığı yazıldı.

Ülke genelinde 206 kişinin uyuşturucuyla ilgili suçlardan, 122 kişinin cinayetten, 4 kişinin de tecavüzden idam edildiği belirtildi. 

Hak grubu, 5 kişinin de ülkeyi ayağa kaldıran Mahsa Emini protestoları nedeniyle idam edildiğini bildirdi.

İran İnsan Hakları Direktörü Mahmud Emiri Muhaddam, Tahran yönetiminin idam cezasını baskı yaratmak için kullandığına dikkat çekerek, "İdam cezası toplumsal korku yaratmak ve daha fazla protesto gösterisini önlemek için kullanılmaktadır" dedi.

Mahsa Emini protestoları

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede yönetime karşı büyük protestolara yol açmıştı.

Polis, Emini'nin sorgu sırasında sağlık sorunları nedeniyle fenalaştığını iddia etmiş, muhaliflerse genç kadının işkence görerek öldüğünü savunmuştu.

İran İnsan Hakları'nın verilerine göre protestolarda aralarında 48 kadın ve 68 çocuğun yer aldığı en az 537 kişi yaşamını yitirdi. 


Independent Türkçe, Times of Israel, Iran International

DAHA FAZLA HABER OKU