Rudy Farias için 8 yıldır süren arayışta mucizevi son: Peki o gerçekten kayıp mıydı?

Rudy Farias'ın annesi, 8 yıl önce kaybolduğu bildirilen oğlunun canlı bulunduğunu duyurdu. Bu haber hem komşular hem de polis için sürpriz oldu zira onun hiç kaybolmadığından eminlerdi

(Teksas Kayıplar Merkezi)

29 Haziran'da Janie Santana'ya iletilen haber, çocuğu kayıp her ebeveynin arzuladığı türdendi. Kendi söylemine göre 8 yıl boyunca oğlu Rudy Farias'ın hayatta olması için dua ettikten sonra Houston Polis Departmanı'ndan onun bulunduğunu bildiren, uzun süredir beklediği bir telefon almıştı. 

Santana, şimdi 25 yaşında olan oğlunun kötü bir şekilde dövüldüğünü ve istismara uğradığını iddia ederken yıllar süren belirsizliğin ardından onu nihayet yeniden kollarına alma ihtimalinin kendisini rahatlattığını da bildirdi. 

Ancak uzak ihtimallere rağmen yaşanan bir mucize olarak görülen bu olay, Santana'nın komşularının, Rudy'nin hiçbir zaman kayıp olmadığını belirterek suçlamalarda bulunmasının ardından sorgulanmaya başlandı. 

Houston Polis Departmanı da Rudy'nin hiçbir zaman kayıp olmadığını perşembe günkü basın toplantısında doğruladı. 

Santana'nın anlatımına göre, Rudy'nin trajik geçmişi kayıplar, akıl sağlığıyla ilgili sorunlar ve engellerle dolu. Son 8 yılda kayıp olduğu bilgisinin düzmeceliğiyle ilgili sorular artarken, o dönem 17 yaşındaki genç için başlangıçta yapılan arama çalışmalarına katılanlar bu durumun nedenlerini merak ediyor.

İşte olayla ilgili bilinen her şey:

2015'te Rudy hakkında kayıp bildirimi yapıldı

Kaybolduktan sonra Texas EquuSearch'ün dağıttığı el ilanında yer alan bilgilere göre, Rudy en son 6 Mart 2015'te Houston'daki Tidwell ve Park caddeleri yakınlarında 18.30 sularında köpeklerini yürüyüşe çıkarırken görüldü. 

Gencin üstünde mavi kot pantolon, siyah tişört, gri pamuk eldivenler ve kahverengi ayakkabılar vardı. Sonrasında evcil hayvanlar sağ salim bulunsa da Rudy'nin eve hiç dönmediği bildirildi. 

Rudy'ye depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve anksiyete teşhisi konduğu ve muhtemelen ilaçlarını almayı bıraktığı, kaybolduğu dönemde kamuoyuyla paylaşılmıştı. Daha öncesinde sağ bacağı yaralandığı için hafif aksayarak yürüyordu. 

Astım inhalerini yanında taşımayan Rudy yabancıların yanında genellikle temkinli davranırdı. 

Kayıp Genç

Rudy diye bilinen Rudolph Farias IV için hazırlanan kayıp afişi. 6 Mart 2015'te kaybolan Farias, önceki hafta sonunda bulundu


Santana çaresizce oğlunu aradığını ve insan kaçakçılarının Rudy'i kaçırıp satmış olabileceğini Houston Polis Departmanı'nın kendisine söylediğini 2015'te konuştuğu yerel haber kanalı KHOU'ya bildirmişti. Yüzünü göstermediği röportajda, kolluk kuvvetlerinin kendisine ekstra dikkatli olması tavsiyesi verdiklerini öne sürmüştü. 

Anne Santana, ağlamamak için kendini zor tutarken KHOU'ya "Tüm kalbiyle severdi, bu yüzden biliyoruz ki kalkıp kendi başına gitmezdi. Bu onun yapacağı bir şey değildi. Bu uyanmak isteyeceğiniz türden bir kabus" demişti. 

Yetkililer, 2018'de Rudy'nin bir akrabasının kendilerini arayarak evlerinin arkasında onu gördüklerini söylediğini ancak olay yerine giden memurların onu bulamadığını belirtti.  

Trajedi dolu bir hayat

Insider'e göre, Rudy'nin babası Houstonlı polis memuru Rudolph Farias III, 2014'te intihar ederek öldü. Öldüğünde 21 yıldır bu mesleği sürdürüyordu ve bir iç soruşturmayla karşı karşıyaydı. 

EquuSearch'ün ilanına göre Rudy de geçmişte kendi canına kıymaya kalkmıştı. 

Annesinin ABC'ye anlattığına göre; akıl sağlığıyla ilgili sorunlar yaşayan Rudy, 4 yıl önce, 2011'de de ağabeyini bir motosiklet kazasında kaybetmişti.

Rudy

Annesinin ABC'ye anlattığına göre Rudy, 4 yıl önce, 2011'de de ağabeyini bir motosiklet kazasında kaybetmişti (GoFundMe)


FOX 26 Houston'da yayımlanan 2012 tarihli bir haberde "deniz piyadesinin annesi ve oğlu" diye nitelenen Rudy'yle annesinin evsizlikle yüz yüze kaldığı bildirildi.

Şimdi kaldırılmış durumda olan haberin ön izlemesinde "Rudy Farias bir hastane yatağında yattığı için bugün bizimle yüz yüze konuşamadı" ifadesinin yer aldığı görülüyor.  

"Oğlum bu travmayı aşmak için ihtiyaç duyduğu bakımı alıyor"

Rudy'nin bulunduğu haberini önceki hafta cumartesi günü attığı tweet'le ilk kez bildiren, aile adına halkla iletişimi idare eden Teksas Kayıplar Merkezi oldu. Santana da bir açıklamayla oğlunun "konuşmadığını" belirterek mahremiyet çağrısında bulundu:

Şu anda bu iyileşme safhasında bildiğimiz şu ki, bir hayırsever onu tepkisiz halde bulunca hemen polisi ve 911'i aramış. Oğlum Rudy bu travmayı aşmak için ihtiyaç duyduğu bakımı alıyor ancak şu anda konuşmuyor ve bizimle iletişim kuramıyor.

ABC News'e göre Houston Polisi de Immaculate Heart Kilisesi civarında baygın bir adamın olduğunu bildiren 911 çağrısını aldıklarını doğruladı. 

Olay yerine varan ilk müdahale ekipleri, daha sonra kimliği Rudy olarak belirlenen kişiyi, annesinin anlatımına göre gözle görülür şekilde dövülmüş halde, vücudunun her yerinde çürükler ve kesikler, başındaysa kurumuş kanla buldu. Polis önceki hafta sonu aileyle temasa geçerek onun sağ bulunduğunu söyledi.

Yerel haber kanalı KHOU'ya açıklama yapan anne Santana, "Şu anda Rudy'nin durumuna dair ek bir bilgiye sahip değiliz. Bildiğimiz şu ki ... bir hayırsever onu tepkisiz halde bulunca hemen polisi ve 911'i aramış" dedi.

Rudy Farias

Anne Janie Santana, Farias'ın önünde uzun bir iyileşme süreci olduğunu söyledi (Bella Ninos)

Oğlum Rudy bu travmayı aşmak için ihtiyaç duyduğu bakımı alıyor ancak şu anda konuşmuyor ve bizimle iletişim kuramıyor.

Bu zor zamanda mahremiyet çağrısında bulunsak da Rudy iyileşmeyi sürdürürken daha fazla detay paylaşacağız.

Annesi, Rudy'nin ölen ağabeyine ait bir kolyeyi takmış halde bulunduğunu ve şimdi doktorlar ya da aile üyeleri onunla her konuşmaya çalıştığında o kolyeyi sıktığını öne sürdü.   

Oğlunun kafasının hâlâ karışık olduğunu ve susup cenin pozisyonuna geçmeden önce sadece birkaç kelime konuştuğunu söyledi.

Rudy "hiçbir zaman kayıp değildi" 

Rudy'nin bulunduğunun duyurulmasının ardından kısa bir süre geçmişken, Santana'nın komşuları onun kayıp olarak kabul edildiğini bilmediklerini zira son yıllarda onu sıklıkla gördüklerini ABC News'e söyledi.    

Birkaç ev uzakta yaşayan Kisha Ross, ABC'ye "Garajıma gelirdi ve kuzenim, oğlum ve kızımla vakit geçirirdi" dedi:

O çocuk hiçbir zaman kaybolmadı ... Bazen parka yalnız giderdi.

Ross'un kuzeni Broderick Conley de Rudy'i "Dolph" olarak tanıdığını (Rudolph'un bir başka kısaltması) ve birlikte takıldıklarında "gülüşerek güzel zamanlar" geçirdiklerini kanala bildirdi. Ancak Conley de Ross da son yıllarda Rudy'i görmediklerini sözlerine ekledi. 

Yetkililer Rudy'nin kayboluşunu çevreleyen koşulları araştırıyor ve son 8 yıldır nerede olduğunu bulmaya çalışıyor.

Teksas Kayıplar Merkezi Sözcüsü Melissa Rangel, CNN'e geçen hafta "Bizim görevimiz, sevdikleri kaybolan ailelere desteği sürdürmek" dedi:

Rudy Farias, 8 yıldır kayıptı ve şimdi güvenli bir yere yerleştirildi. Teksas Kayıplar Merkezi'ndeki bizler, aileleri bir araya getirerek onları desteklemeyi sürdürüyoruz ve sevdikleri kişiler kaybolunca onları iyileştirme ve umutla desteklemeye devam etmek istiyoruz.

Diğer yandan Texas Equusearch'ün kurucusu Tim Miller bu vakayı "çok tuhaf" diye tanımladı. 

Sonrasında Houston'daki yetkililer, perşembe düzenledikleri basın toplantısında Rudy'nin aslında hiçbir zaman kayıp olmadığını açıkladı.

Houston Emniyet Müdürü Troy Finner, Rudy'nin kayıp sayıldığı 8 yıl boyunca polisin hem Farias hem de Santana'yla görüştüğünü, bu görüşmelerde her ikisinin de Farias'ı Santana'nın yeğeni olarak gösterdiğini ve Farias için sahte bir isim kullanıldığını söyledi. 

Houston Emniyet Müdürlüğü'nün kayıp kişilerle ilgili biriminde dedektiflik yapan Teğmen Christopher Zamora, "Dedektifler onunla dün konuşunca Rudy'nin bir gün sonra, yani 8 Mart 2015'te eve döndüğü keşfedildi" dedi:

Janie, Rudy'nin hâlâ kayıp olduğu konusunda dikbaşlı bir tavır sergilemeyi sürdürerek polisi aldatmaya devam etti. Ailesinin ve arkadaşlarının gelip gittiğini gördükleri kişinin yeğeni olduğunu iddia etti.

Zamora, bu yalana rağmen bölge savcısının yalan beyanda bulunmaktan dolayı Santana ya da Farias hakkında bir dava açmayı reddettiğini söyledi. 

Ayrıca son 8 yılda Farias'ın cinsel ve fiziksel istismara uğradığını öne süren Houstonlı aktivist ve avukat Quanell X'in iddialarına Zamora karşı çıktı.

"Tüm suçlamaları ciddiye alıyoruz ve herhangi bir yeni bilgi ya da olgu bize ulaşırsa onları da soruşturacağız" dedi. 

Polis, muhtemel bir cinsel saldırı mağduru hakkında yeni herhangi bir bilgi açıklamayacaklarını belirtirken bu uzun süren hikayede akıl sağlığının rol oynayıp oynamadığına dair herhangi bir yorum yapmayı reddetti. 8 yıldır süren aldatmacanın olası sebebi hakkında da konuşmadılar. 

Hafta sonu Quanell X, The Independent'a verdiği demeçte iddialarını ikiye katladı: "Rudy'nin kesinlikle bir kurban olduğuna inanıyorum."

Kendisinin de katıldığı bir polis sorgusundaki tavırlarından bahsederken şunları ekledi:

Çocuk perişan haldeydi... kesinlikle perişan haldeydi. Bir ileri bir geri gidiyordu; önce bir ergen gibi davranıyordu, sonra 20 yaşında gibi davranıyordu... 23 mü 25 mi? Çocuk haliyle yetişkin hal arasında gidip geliyordu.

"Şu anda her şey benim için çok kafa karıştırıcı," dedi.

Bence çocuğu tekrar tekrar mağdur ediyorlar. Kapsamlı tıbbi ve psikolojik yardıma ve tedaviye ihtiyacı olduğuna inanıyorum.

Annesi neden kaybolması hakkında yalan söylesin?
Polis Bayan Santana'nın oğlunun kaybolması konusunda yalan söylediğini belirtirken, neden böyle bir şey yapmış olabileceğine dair bir açıklama getirmedi.

Ancak Rudy'nin izini bulmaya çalışan bir özel dedektif, Bayan Santana'nın vekaleten Munchausen sendromu (Yapay Bozukluk) gibi bir durumdan mustarip olabileceğine inandığını söyledi.

Brenda Paradise, The Independent'a, Rudy'nin başından beri annesiyle birlikte olduğu ortaya çıktığında hiç şaşırmadığını anlattı. Davanın başından itibaren anneden şüphelenmeye başladığını söyledi. Bayan Santana'nın hoşuna gitmeyen zor sorular sormaya başladığında ise iletişimin koptuğunu belirtti. Bayan Paradise Bayan Santana'nın halktan bağış toplamayı umduğuna inandığını da ekledi.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU