Titanik'e giden denizaltının CEO'suna dolandırıcılıktan dava açılmış

Floridalı Marc ve Sharon Hagle çifti şubatta, hiçbir zaman gerçekleşmeyen bir Titanik enkazı gezisi için 200 bin dolardan fazla ödeme yaptıkları iddiasıyla Stockton Rush'ı dava etti

Floridalı bir çift, OceanGate'in CEO'su Stockton Rush'ın planlı bir Titanik gezisiyle ilgili kendilerini yanlış yönlendirdiğini iddia ediyor (Shannon Stapleton/Reuters)

OceanGate Expeditions'ın kayıp deniz gözlem aracı Titan'daki 5 kişiden biri olan şirketin CEO'su, Titanik'e yapmayı planladıkları derin denizdeki yolculuğun defalarca iptal edildiğini ve para iadesi alma girişimlerinin göz ardı edildiğini öne süren, ABD'nin Florida eyaletinden bir çift tarafından dolandırıcılık suçlamasıyla dava edildi.

Marc ve Sharon Hagle şubatta Orange County'de açtıkları davada CEO Stockton Rush'ı, 2018'de Kuzey Atlas Okyanusu'ndaki meşhur gemi enkazına yapılacak seyahatte iki kişilik yer ayırtmak için ödedikleri 210 bin 258 doları dolandırıcılıkla ellerinden almakla suçluyor.

Hagle çifti, Titanik seferlerinin kamuoyuna ilk kez duyurulmasından kısa süre sonra OceanGate'in ödeme yapan ilk müşterilerinden olmak için Kasım 2016'da bir sözleşme imzalayıp depozito ödediklerini iddia ediyor.

Marc Hagle 2017'de Reuters'a verdiği bir röportajda motivasyonunu açıklarken şöyle belirtmişti:

Hayattaki kişisel hedeflerimizden biri, 100 yaşına geldiğimizde sallanan sandalyede oturup 'Keşke bunu yapsaydım' dememek.

Dava dilekçesine göre 2017'nin ortalarında Hagle çifti, o zamanlar Cyclops 2 diye bilinen deniz gözlem aracının planlanan kalkış tarihinde hazır olmayacağından şüphelenmeye başladı.

Mahkeme dosyasında Hagle çiftinin keşif gezisinden çekilmek istediği ve 20 bin dolarlık depozitonun iadesini talep ettiği belirtiliyor.

Çift, gezinin planlandığı gibi devam edeceğine kendilerini ikna etmek adına Rush'ın Eylül 2017'de Florida'daki evlerini ziyaret ettiğini öne sürüyor.
 

Stockton Rush
(OceanGate)


Floridalı çift, Rush'ın "macera sırasında neler beklenebileceğini" anlattığını iddia ediyor.

İddiaya göre Rush, yolcuların deniz gözlem aracının içinde serbestçe hareket edebileceklerini ve izleme portalını sırayla kullanabileceklerini söyledi.

Dava dilekçesinde "Rush, davacıların depozitolarının iadesini talep etmeleri ve keşif sezisinden çekilmeleri halinde başkalarının da onları takip edebileceğini biliyordu" diye belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cyclops 2 o sırada Bahamalar'da derin dalış testleri yapıyordu ve Hagle çifti, bir gezintide Rush'a katılma daveti aldıklarını iddia ediyor.

Hagle çifti aracın Haziran 2018'de dalarak Titanik'e gitmeye hazır olacağına dair "yanlış beyanlarda" bulunan Rush'ın, kişi başı 105 bin 129 dolarlık ücretin tamamını ödeyerek ikinci bir sözleşme imzalamaya onları ikna ettiğini belirtti.

Çift, Titanik enkazına 2018'de yapılması vaat edilen gezinin daha sonra, OceanGate'in Titan'ı 4 bin metre derinliğe indirme onayı alacak yeterli zamanı bulunmadığından iptal edildiğini söyledi.

2019'daki bir sonraki gezi de destek aracının geri çekilmesinin ardından iptal edildi. Hagle çiftinin iddiasına göre 2019'un sonlarındaysa, yeniden planlanan 2020 gezisi aniden iptal edildi.

Çift, para iadesi için defalarca yaptıkları girişimlerin reddedildiğini ve daha sonra kendilerine 2021'deki keşif gezisine çıkmayı kabul etmemeleri halinde paralarını kaybedeceklerinin söylendiğini belirtti.

Dava şubatta açıldığından bu yana herhangi bir gelişme yaşanmadı.

OceanGate Expeditions'ın sözcüsü, The Independent'a dava hakkında yorum yapmadıklarını söyledi.

Daily Beast'in yorum için ulaştığı Hagle şöyle dedi:

OceanGate'in sahiplerine, deniz gözlem aracındekilere; hem mürettebata hem de misafirlere geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bir mucizenin gerçekleşmesini ve herkesin sağ salim eve dönmesini umuyoruz.

Sanırım sunulan dilekçelerin anlamı çok açık.

Rush, Britanyalı milyarder kaşif Hamish Harding, Fransız dalgıç Paul-Henri Nargeolet, Pakistanlı iş insanı Shahzada Dawood ve oğlu Suleman Dawood pazar sabahı destek aracıyla irtibatı kaybeden Titan'la beraber kayıp.

Kapsamlı arama ve kurtarma çalışmaları deniz gözlem aracından bir iz bulunmasını henüz sağlayamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU