Yeni Black Mirror bölümünü izleyenler, panikle Netflix'in kurallarını okudu

İnternette onayladığınız hüküm ve koşullarda nelerin yer aldığını biliyor musunuz?

Charlie Brooker tarafından yazılan Joan is Awful'da Annie Murphy, Salma Hayek, Michael Cera, Ayo Edebiri ve Rob Delaney gibi isimler rol alıyor (Netflix)

Black Mirror'ın uzun süredir merakla beklenen 6. sezonu 15 Haziran'da gösterime girdi. Yeni sezon, hem eleştirmenler hem de hayranlardan karışık eleştiriler alsa da Netflix'te yayımlandığından beri gündemden düşmüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sezonun ilk bölümü Joan Is Awful (Joan İğrenç Biri), uygulama ve platformlara kaydolmadan önce kullanıcı sözleşmelerini okumak için önemli bir uyarı niteliğinde. Modern teknolojilerin yakın gelecekte yüzleşmek zorunda kalabileceğimiz özelliklerine dair distopik bir bakış açısı sunan dizinin ilk bölümü, herkesin Netflix'in hüküm ve koşullarını kontrol etmesine neden oldu. 

Netflix'le alay etti

Joan Is Awful, kullanıcı sözleşmelerinin tehdidini ve insanların sadece sevdikleri içeriği izlemeye çalışırken bilmeden hangi şartlara imza atabileceklerini gözler önüne seriyor.

Dizinin 6. sezonundaki bazı bölümler, Netflix'i şaşırtıcı bir şekilde aşağılayarak, platformun kullandığı pek de kullanıcı dostu olmayan taktiklerle dalga geçiyor. 

Dizide, Netflix'le aynı açılış sesi ve yazı tipine sahip olan Streamberry adlı platformla açıkça alay ediliyor.  Guardian'dan Stuart Heritage, Black Mirror'ın Netflix hicvini şu sözlerle açıkladı:

Black Mirror can sıkıcı ve korkunç bir fiyasko haline gelmişti... Ta ki Charlie Brooker yeni sezonu huysuz bir çocuk gibi finansörlerine saldırmak için kullanana kadar...

Çok konuşulan Black Mirror bölümünde Joan, dijital yayın hizmetine ilk abone olduğunda Streamberry'nin hüküm ve koşullarını okumadan kabul ettiği için hayatının platformun kuantum bilgisayarı tarafından yeniden yaratılmasına yasal olarak izin vermiş oluyor. 

Netflix'in hüküm ve koşulları Streamberry gibi mi?

İnsanlar gerçek hayatta hüküm ve koşulları neredeyse hiç okumadıkları için, bu sahne insanların sözleşmeleri okumayarak neleri kabul etmiş olabileceği konusunda bir uyarı niteliği taşıyor.

Birçok Black Mirror izleyicisi, Joan Is Awful bölümünü izleyince paniğe kapılarak Netflix'in hüküm ve koşullarını kontrol etmek için internete akın etti. 

Gerçekte, Netflix'in hüküm ve koşulları, Streamberry'nin dizide yaptığına benzer bir şeye izin vermiyor. Yine de Black Mirror evrenindeki bu satirik bölüm, Netflix'in bir sonraki şart ve koşullar güncellemesini şimdiye kadarki en çok okunan versiyon haline getirecek gibi görünüyor.


Independent Türkçe, Screenrant, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU