Sokak satıcısından çiğ istiridye alıp yiyen adam öldü

Missourili adamın Vibrio vulnificus bakterisinden ölümü, bilim insanlarının iklim değişikliğinin daha fazla vakaya yol açacağı uyarısını izledi

(Unsplash)

Sağlık yetkilileri, 54 yaşındaki bir adamın Missouri'deki deniz ürünleri standından satın aldığı çiğ istiridyeleri yedikten sonra öldüğünü açıkladı.

St. Louis'nin Manchester kentindeki Fruit Stand & Seafood'a ulaştığında istiridyelere Vibrio vulnificus bakterisinin çoktan bulaşmış olduğuna inanılıyor.

St. Louis County Halk Sağlığı Departmanı, halkın işletmeden satın alınan tüm istiridyeleri atması için uyarı yayımladı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre Vibrio vulnificus bakterisi, her yıl yaklaşık 80 bin hastalığa ve 100 ölüme sebebiyet veriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

St. Louis County yetkililerine göre, kimliği açıklanmayan adam geçen hafta stanttan satın aldığı istiridyeleri yedikten sonra rahatsızlandı.

Adam, kaldırıldığı St. Claire Hastanesi'nde perşembe günü hayatını kaybetti.

Ertesi gün bilgilendirilen Sağlık ve Yaşlı Bakım Departmanı ölüm vakasını soruşturuyor.

Fruit Stand & Seafood'un soruşturmada işbirliği yaptığını belirten yetkililer, işletmenin istiridyelere bakteri bulaştıracak herhangi bir şey yaptığını gösteren kanıt bulunmadığını belirtti.

Sağlık görevlileri istiridyelerin nereden geldiğini belirlemeye çalışıyor.

CDC'ye göre, Vibrio vulnificus bakterisi bulaştığı istiridyelerin görünümünde, kokusunda ya da tadında belirgin bir değişikliğe yol açmıyor.

CDC, Vibrio bakterisinin istiridyelerin yaşadığı kıyı sularında bulunduğunu ve yaz aylarında vakaların daha yaygın görüldüğünü belirtiyor.

En sık görülen yan etkiler ishal ve kusmayken, daha ciddi vakalarda kan dolaşımı enfeksiyonları veya şiddetli kabarcıklı cilt lezyonları da görülebiliyor ve uzuv ampütasyonları gerekebiliyor.

Bu yıl Nature adlı akademik dergide yayımlanan bilimsel bir çalışma, deniz sularının iklim değişikliğinin nedeniyle ısındığı New York gibi bölgelerde Vibrio vulnificus bakterisi vakalarının muhtemelen artacağını ortaya koyuyor.

Raporun yazarları, "V. vulnificus yara enfeksiyonlarında öngörülen artış, bu bölgelerde bireysel sağlık ve halk sağlığı farkındalığının artırılması ihtiyacını vurguluyor" diyor.

Geçen yıl Florida'da, pişmemiş istiridye tüketen iki kişi Vibrio bakterisinden ölmüştü.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU