Zamana meydan okuyan James Bond'u en iyi canlandıran aktörler

Listenin ilk sırasındaki isim, en iyi Bond olmakla kalmadı, casus filmlerine öncülük ederek gişe rekorları kıran bu alt türün temelini attı

Sinemaseverler 1962'de Terence Young yönetmenliğindeki Dr. No'u izlediğinde gizli ajan James Bond'la tanışmış oldu (Collider)

Ian Fleming'in gizli ajan romanından uyarlanan James Bond, 60 yılı aşkın süre önce Dr. No'yla ilk kez karşımıza çıktığından beri Hollywood'da en çok rağbet gören ve aranan rollerden biri oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sean Connery bu rolü beyazperdede ilk canlandıran kişi olarak ünlendi ve adeta karakterin nasıl olması gerektiğini belirledi. Roger Moore, 007'yi yeniden işleyerek daha komik bir ekran yüzü haline getirdi. Pierce Brosnan onu seks, incelik ve zekayla süsledi. Daniel Craig, Bond'u tamamen yeniden keşfetti. Lazenby ve Dalton'ın kısa süreli görevleriyse övgüyü hak etti.

Bond'u canlandıran altı aktörün her biri, karakteri benzersiz bir şekilde kendilerine ait kılmak için çalıştı. Hatta bunu öylesine etkili bir şekilde yaptılar ki kimin gerçekten en iyi Bond olduğu tartışmaları hâlâ devam ediyor. Collider, Eon Productions tarafından çekilen unutulmaz seride 007'yi en iyi canlandıran aktörleri sıraladı.

6- George Lazenby

6 mgm.jpg
83 yaşındaki Avustralyalı oyuncu Lazenby, kariyerine modellik yaparak başlamıştı (MGM)


Majestelerinin Gizli Servisinde'nin (On Her Majesty's Secret Service) sıkı hayranları, George Lazenby'nin en kötü Bond olduğunu değil en iyi 6. Bond olduğunu düşünmek isteyebilir. Avustralyalı aktör, 007 rolüyle sadece tek bir filmde yer aldı. Lazenby, canlandırdığı Bond karakteriyle kült bir hayran kitlesi edinse de hak ettiği değeri hiçbir zaman görmedi. Connery'nin yerine geçmek kolay bir iş değildi ama Lazenby senaryoda karakteri ete kemiğe büründürmek ve yumuşak bir romantik dokunuş ve ölçülü bir dramatik ağırlıkla onu kendine ait kılmak için yeterli alan bulmayı başarmıştı. Lazenby'nin performansı, beyazperdeyi süsleyen en dokunaklı ve trajik Bond olarak kaliteli bir şarap gibi yıllandı.

5- Roger Moore

5 eon pro.jpg
2017'de yaşamını yitiren Britanyalı aktör Sör Roger Moore, 1973 ile 1985 arasında 7 kez Bond'u canlandırmıştı (EON Productions)


Eon yapımı Bond filmleri söz konusu olduğunda, hiçbir aktör James Bond rolünde Roger Moore kadar üretken olmadı. İlk kez 1973 yapımı Yaşamak İçin Öldür'de (Live and Let Die) rol alan Britanyalı aktör, 12 yıl boyunca 7 kez 007'yi canlandırdı. Filmlerinin kalitesi değişkenlik gösterse de Moore, serideki başarıları nedeniyle ölümsüz bir ikon olarak yer etti. Connery'nin Bond rolünü meşhur etmesinden sonra 007'yi oynayan ilk aktör Lazenby olsa da, serinin Connery'nin ötesinde kesin bir geleceği olduğunu kanıtlayan Moore oldu.

4- Timothy Dalton

4 mgm.JPG
Bond'u canlandıran 4. oyuncu olan Timothy Dalton, halen oyunculuk yapmaya devam ediyor (MGM)


Dalton daha fazla Bond filminde rol almaya hevesli olsa da 80'lerin sonunda sadece iki filmde rol aldı. Bu filmlerin her ikisi de kalıplaşmış Bond olay örgüsünü aksiyon zevkiyle harmanlamakta başarılı oldu. Dalton tüm zamanların en iyi Bond'u olmayabilir ancak açık ara en az değer verilen ve birçok açıdan modern izleyicinin karakteri nasıl algıladığı konusunda en etkili olanıdır.

3- Pierce Brosnan

3 mgm.JPG
Geçtiğimiz günlerde 70. yaşını kutlayan Pierce Brosnan, 1995 ile 2002 arasında 4 Bond filminde rol aldı (MGM)


Bond her zaman kurnaz olmuştur ancak Pierce Brosnan, James Bond olarak 4 filmlik görev süresi boyunca 007'yi olabildiğince havalı hale getirdi. Brosnan'ın Bond'u, Connery'nin canlandırdığı Bond'a en çok yaklaşan karakter oldu. Brosnan, kendisinden önce gelenlerin ucuz bir kopyası olmaktan çok uzaktı.

2- Daniel Craig

2 columbia.JPG
55 yaşındaki Daniel Craig, 2006'da Casino Royale'le başlayan Bond yolculuğunu 5 filmin ardından 2021'de noktaladı (Columbia)


Daniel Craig'in Bond serisinin başarısı için önemi yadsınamaz. Bourne ve Görevimiz Tehlike (Mission: Impossible) serilerinin Bond'u geride bıraktığı bir dönemde 007'ye hayat veren Craig, izleyicilerin sarışın bir Bond fikrinden hoşlanmaması ve rolün hakkını verebileceğinden şüphe duyması gibi baskılara yenilmedi. 15 yıl sonra, 2021 yapımı Ölmek İçin Zaman Yok'la (No Time to Die) seriden, en uzun süre görev yapan ve en ilgi çekici Bond olarak ayrıldı.

1- Sean Connery

1.jpg
İskoç asıllı oyuncu Sör Sean Connery, 31 Ekim 2020'de hayatını kaybetmişti (MGM)


Bazen ilk olan gerçekten de en iyisidir. Sean Connery, James Bond'un nasıl olması gerektiğine dair altın standardı belirlediği 1962 yapımı Dr. No'da, ilk 007 olarak izleyicinin karşısına çıktı. Sinemanın gerçek ikonu Connery, karakteri zahmetsizce nazik tavrı, her koşulda koruduğu soğukkanlılığı ve seride birden fazla ünlü repliğin yaratılmasına yardımcı olan eşsiz İskoç aksanıyla fark yarattı. Her şeyin ötesinde, Bond'un her zaman çok eğlenceli olmasını sağladı. En iyi Bond olmasının yanı sıra Connery'nin 007'si, casus filmlerine öncülük etti ve bugün gişe rekorları kıran bu alt türün temelini oluşturdu.
 

Independent Türkçe, Collider

DAHA FAZLA HABER OKU