2021'den bu yana Rusya'yı eleştiren "en az üç kişi zehirlendi"

Kremlin'i eleştirenler arasında kâr amacı gütmeyen ABD merkezli bir kuruluşun başkanı, kısa süre önce ülkesini terk eden bir Rus gazeteci ve ABD'nin eski Ukrayna elçisi bulunuyor

(AP)

2021'den bu yana Rusya'yı eleştiren en az üç kişinin zehirlenme saldırılarının hedefi olduğundan şüphelenildiği yeni bir haberde iddia edildi.

Rusya'nın baskılarına karşı mücadele eden ve kâr amacı gütmeyen ABD merkezli Özgür Rusya Vakfı'nın başkanı Natalia Arno, yakın zamanda Avrupa'ya yaptığı bir seyahat sırasında "bir tür sinir gazıyla" zehirlendiğini söyledi.

The Daily Beast'in, bağımsız Rus haber kuruluşu Agentsvo'nun yakın tarihli bir haberine dayanarak aktardığı üzere, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Arno şöyle dedi: 

Avrupa'ya yaptığım son seyahat sırasında, muhtemelen bir sinir gazıyla zehirlendiğime dair şüphe var ve Batılı bir istihbarat kuruluşu bunu araştırıyor. Hâlâ nöropati semptomlarım var ama genel olarak kendimi çok daha iyi hissediyorum.

Agentsvo'nun haberine göre Arno'nun semptomları önceki haftalarda Çek Cumhuriyeti'ne yaptığı seyahatte ortaya çıktı.

Haber kuruluşu, Kremlin'i eleştiren en az iki kişinin daha zehirlenme saldırılarının hedefi olduğundan şüphelenildiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlar arasında Agentsvo'nun kimliğini açıklamadığı, ajansa muhtemelen zehirlenme belirtileri gösterdiğini söyleyen bir Rus gazeteci de var.

Haberde kadın gazetecinin kısa süre önce Rusya'dan ayrıldığı ve tedavi için Rus muhalif Aleksey Navalni'nin zehirlendikten sonra yatırıldığı, Berlin merkezli Charite hastanesine gittiği belirtildi.

Agentsvo'ya göre gazeteci ve Arno, Vladimir Putin'i eleştiren ve kendi kararıyla sürgünde olan Rus iş insanı Mihail Hodorkovski'nin 29-30 Nisanda düzenlediği, Rusya'yı eleştirenlerin katıldığı bir toplantı için Berlin'deydi.

2021'de ABD'nin eski Ukrayna Büyükelçisi John Herbst de hastalanmıştı.

Herbst'ün halihazırda çalıştığı Atlantik Konseyi'nden yapılan açıklamada "Büyükelçi Herbst Nisan 2021'de hastalandı ve kandaki yüksek toksin seviyeleri de dahil, zehirlenmeyle örtüşebilecek semptomlar görüldü. Tıp uzmanları Büyükelçi Herbst'ü o sırada etkili bir şekilde tedavi etse de zehirlendiği sonucuna kesin olarak varamadılar" diye belirtildi.

Atlantik Konseyi'nin bu meselede birlikte çalıştığı federal kolluk kuvvetleri de daha sonra Büyükelçi Herbst'ten kan örneği aldı ve laboratuvar sonuçlarında zehirli bileşiklere rastlanmadı.

Haberde daha önce Rusya'nın zehirleme planlarını araştıran araştırmacı gazetecilik grubu Bellingcat'in yöneticilerinden Kristo Grozev'in de bir otel odasına zorla girme olayının hedefi olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre 2020'de Rus istihbaratı, Rus muhalif isim Navalni'yi zehirlemek için muhtemelen Noviçok adlı sinir gazını kullandı.

Natalia Arno'ya göre Rusya'yı eleştirenlerin temkinli olması gerekiyor.

Arno'nun, "Alınacak ders: Putin'in Rusya'sını terk etmek zorunda kalan ancak yurtdışında savaşa karşı, Putin rejimine karşı ve özgür ve demokratik bir Rusya için azim ve kararlılıkla mücadele etmeyi sürdüren Ruslar, düşmanın elinin kolunun uzun olduğunu, bizi Rusya dışında da tehlikeye maruz bırakma ihtimalinin bulunduğunu ve bu nedenle her zaman tetikte olmamız gerektiğini anlamalı" dediği aktarıldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU