Dünya basınında 2023 seçimleri

Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılını açan seçimlere dair, dünyadan haberler, yorumlar, tepkiler

14 Mayıs cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde oy verme işlemi tamamlandı, tüm Türkiye'de oylar sayılmaya devam ediyor. Seçim sonuçları Türkiye'nin yanı sıra tüm dünyada da ilgiyle takip ediliyor.

Seçim sonuçlarının dünyadaki yansımalarını anbean haberimizden takip edebilirsiniz.

00.05 - CNN: AK Parti'nin İstanbul'daki merkezinde ışıklar söndü, modlar düştü

Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın seçimlerin ikinci tura kaldığı yönündeki açıklamasını okuyucularına aktaran Guardian, Oğan'ın muhtemelen ikinci turun kilit ismi olacağını yazdı.

ABD merkezli yayım kuruluşu CNN ise, seçim sonuçlarını "Türkiye'nin önemli seçimleri muhtemelen ikinci tura gidiyor" başlığıyla duyurdu.

CNN'in haberinde Erdoğan'ın oylarının yüzde 50'nin altına düşmesinin ardından, "AK Parti'nin İstanbul'daki merkezinde ışıklar söndü, modlar düştü" dendi.

New York Times'ın seçimlerle ilgili haberinde ise AK Parti'nin İstanbul'daki merkezinde atmosferin gergin olduğu ve Erdoğan'ın yüzde 50'nin altına gerilemesiyle bir memnuniyetsizlik oluştuğu belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP ise, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seküler rakipleri oy sayımına itiraz ettiği fırtınalı gecenin ardından Türkiye'deki seçimler muhtemelen ikinci tura ilerliyor" ifadelerini kullandı

23.50 - Reuters: Türkiye ikinci tura gidiyor gibi görüküyor

Reuters haber ajansı seçimlerle ilgili haberinde hem Erdoğan hem de Kılıçdaroğlu cephesinin önde olduğunu iddia ettiğini ancak her iki tarafın da yüzde 50'ye ulaşamayacağını kabullendiğini yazdı.

Haberde 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimlerinin muhtemel olduğu belirtildi.

Reuters'a konuşan bir muhalefet kaynağı, "İlk turda bir kazanan olmayacak gibi görünüyor. Ama bizim verimiz Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor" dedi.

AK Parti'nin sandık sonuçlarına itirazını değerlendiren bir başka muhalefet kaynağıysa, "Şu ana kadar, süreci ertelemek için ellerinden gelen her şeyi yaptılar" diye konuştu.

21.20: Muhalefetin Anadolu Ajansı itirazı dünya basınında

Anadolu Ajansı'ndan gelen erken sonuçlarda Recep Tayyip Erdoğan'ın önde olmasına muhalefetten yapılan itirazlar Financial Times'ta da kendine yer buldu.

FT'nin haberinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Öndeyiz" tweeti ve Ekram İmamoğlu'nun "Anadolu Ajansı'nın itibarı sıfırın altındadır" açıklamasına yer verildi.

Reuters haber ajansı da Türkiye'deki seçimlerle ilgili haberinde Anadolu Ajansı'nın sonuçlarını paylaşırken, Kılıçdaroğlu'nun "Öndeyiz" ifadesini başlığına taşıdı.

Seçim sonuçlarını canlı anlatım sayfasıyla okuyucuların aktaran The Guardian ise, uzmanların ilerleyen saatlerde farkın Kılıçdaroğlu lehine kapanmasını beklediklerini bildirdi.

18.00 - Dünya basınından Türkiye'deki seçimlere yoğun ilgi

Reuters: Türkler ülkenin 100 yıllık tarihindeki en önemli seçimde oy kullandı. Yarış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık otoriter iktidarını sonlandırabilir ve Türkiye sınırlarının ötesinde yankı bulabilir

Associated Press: Türkiye'de sandıklar kapandı, ekonomik krizle ve demokratik kontrol mekanizmalarındaki erozyonla boğuşan NATO üyesi ülkede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliği tehlikede

CNN: Erdoğan'ın daha önce görülmemiş meydan okumalarla karşı karşıya kaldığı Türkiye seçimlerinde oylar sayılmaya başladı

BBC: Sandıkların kapandığı Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 yıllık iktidarının ardından çetin bir mücadeleyle karşı karşıya

Guardian: Türkiye'deki seçimler Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarını sona erdirebilir

New York Times: Batılı müttefiklerini küstüren Türkiye'nin güç figürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şimdiye kadar gördüğü en sert siyasi meydan okumayla yüzleşiyor

DW: Ana rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'ndan gelen güçü rekabetin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü dönemi tehlikede. Seçim sonucu Türkiye'nin geleceğini belirgin şekilde değiştirebilir.

France 24: Erdoğan'ın geleceğini belirleyecek seçimlerde sandıklar kapandı. Türkiye'nin çok önemli seçimi ya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21 yıllık iktidarını uzatacak ya da nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkeyi daha seküler bir yöne sokacak

Haaretz: Türkiye'de sandıklar kapanırken Erdoğan'ın kaderi tehlikede

El Arabiya: Türkiye yol ayrımında: Sultanla demokratın seçim yarışı ülkenin geleceğini tehlikeye atıyor

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU